Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι νύχτες γίνονται δύσκολες για όσους δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν επιθυμούν να το ανάψουν επειδή δυσχεραίνει την αναπνοή τους.

Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο με τον ανεμιστήρα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μια ζεστή νύχτα με πνιγηρή ζέστη. Πρόκειται για την τεχνική του διασταυρούμενου αερισμού ή αλλιώς απεγκλωβισμού της θερμότητας.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας που μπορεί να τοποθετηθεί «φάτσα» σε ανοιχτό παράθυρο. Αντί δηλαδή ο ανεμιστήρας να μας φυσάει απευθείας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το μυστικό είναι να τον στρέψουμε έτσι ώστε να «βλέπει» ένα ανοιχτό παράθυρο.

Ο σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nelson Lebo με έδρα τη Νέα Ζηλανδία συστήνει να τοποθετούμε τον ανεμιστήρα σε μια σκιερή πλευρά του σπιτιού με κατεύθυνση προς το παράθυρο, μόλις η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει χαμηλότερα από εκείνη εντός του σπιτιού.

Με αυτή την τεχνική ενεργοποιείται η διασταυρούμενη ροή του αέρα όπου ουσιαστικά ο θερμός αέρας διοχετεύεται εκτός σπιτιού και επιτρέπεται να εισέλθει δροσερός αέρας.

Για τον Nelson Lebo αυτή η μέθοδος είναι πιο πρακτική από την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μπροστά μας ενώ κοιμόμαστε, μια πρακτική που ξηραίνει τη μύτη και τους αεραγωγούς, ενώ μπορεί να ενοχλεί και λόγω του θορύβου.

 

Διαβάστε επίσης

Το έξυπνο κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη