Η επιθυμία για περισσότερες καύσεις και πιο γρήγορο μεταβολισμό παραμένει σταθερά πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων που αφορούν τη σωματική μας υγεία, αλλά η πραγμάτωσή της για τους περισσότερους συνάδει με μια απατηλή προσδοκία «αυτόματης» αύξησης των καύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να αυξήσουμε τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός μας, αλλά όχι με ένα μαγικό τρόπο. Χρειάζεται δουλειά. Η αερόβια άσκηση είναι η κατάλληλη επιλογή για να αυξήσουμε τις καύσεις του οργανισμού και να τονώσουμε τη φυσική σας κατάσταση. Τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης είναι εντυπωσιακά ακόμη και όταν οι δραστηριότητες είναι μικρής χρονικής διάρκειας και είναι κατανεμημένες σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Αρκούν π.χ., 10΄ το πρωί και 10΄ το απόγευμα για να αυξήσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Εάν είστε αρχάριοι ή υπέρβαροι προτιμήστε το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι. Αν είστε στο σπίτι ανεβοκατεβείτε τα σκαλοπάτια ή κάντε επί τόπου αναπηδήσεις μιμούμενοι το σχοινάκι. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική για να έχει θετικά αποτελέσματα. Ξεκινήστε με έντονο περπάτημα είτε στη φύση είτε στο διάδρομο του γυμναστηρίου με ταχύτητα 5-6,5 χλμ /ώρα. Για να μην υπερβείτε τα ατομικά όρια ασφαλούς άσκησης (καταπονώντας την καρδιά σας), ελέγχετε την ένταση με έναν εύκολο τρόπο: να λαχανιάζετε τόσο, ώστε να μπορείτε να μιλάτε.

Ωστόσο μπορείτε να υπολογίσετε τα όρια που πρέπει να αθλείστε, σε σχέση με την Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα που μετριέται αν από το 220 αφαιρέσετε τα χρόνια σας (220 – ηλικία). Το νούμερο που θα βρείτε αντιπροσωπεύει το 100% των δυνατοτήτων σας. Για να γυμνάζεστε με ασφάλεια οι παλμοί σας πρέπει να κυμαίνονται στο 55-65% της Μ. Κ. Σ.

Αν και κάποιοι ισχυρίζονται ότι η μόνη άσκηση που αποδίδει προς την κατεύθυνση της αύξησης του μεταβολικού ρυθμού είναι η αερόβια, άλλοι επιμένουν ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσοι κάνουν βάρη. Αν και η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση, είναι γεγονός ότι ένας από τους κλασικούς τρόπους αύξησης και διατήρησης του βασικού μεταβολισμού σε υψηλά επίπεδα είναι η μυϊκή ενδυνάμωση – δηλαδή η τόνωση των μυών με βάρη και γενικότερα με αντιστάσεις.

Πέρα από τις ασκήσεις με μηχανήματα, βάρη ή λάστιχα, που σκοπό έχουν την αύξηση της μυϊκής δύναμης, ασκήσεις μυϊκής τόνωσης μπορείτε να κάνετε απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ως αντίσταση το βάρος του ίδιου του σώματός σας.

Η άσκηση με αντιστάσεις έχει θετική επίδραση στο βασικό μεταβολισμό (δηλαδή τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός σε κατάσταση ηρεμίας), αφού τονώνει τη μυϊκή μάζα. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες ακόμη και μετά το τέλος της άσκησης, εν ώρα ηρεμίας.

Επιπλέον η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος. Παρότι στη ζυγαριά μπορεί να μη φανεί άμεσα το αποτέλεσμα, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι θα αντιληφθείτε τη σύσφιξη του σώματος και τη μείωση των πόντων.