Δεν είναι ιδέα σας. Πράγματι, νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε μια διαρκή αίσθηση κόπωσης, ανεξάρτητα από το πόσο κουραστική ήταν όντως η κάθε ημέρα. Μπορεί να μην έχετε καταφέρει να εξηγήσετε πού οφείλεται αυτή η διαρκής αίσθηση κόπωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις, που ενδεχομένως δεν έχετε σκεφτεί.

Οι καθημερινές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο. «Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες υγείας: Ύπνος, διατροφή και άσκηση», λέει ο Theodore Friedman, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστήμης Charles R. Drew στο Λος Άντζελες. «Αν δεν κοιμάστε καλά, είναι δύσκολο να τρώτε καλά και να ασκείστε αρκετά και το αντίστροφο. Είναι όλα αλληλοεξαρτώμενα», προσθέτει.

Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου και επωφελούνται από μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και από μερικά λεπτά σωματικής άσκησης καθημερινά. Εάν ακολουθείτε ένα υγιεινό μοτίβο ζωής και εξακολουθείτε να αισθάνεστε κόπωση, αναζητήστε τα πιθανά αίτια ανάμεσα σε αυτούς τους έξι παράγοντες:

Αναιμία

Η αναιμία σχετίζεται άμεσα με την ανεπάρκεια σιδήρου. Ο σίδηρος αποτελεί ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Έτσι, σε έναν οργανισμό που δεν διαθέτει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, το οξυγόνο δεν μεταφέρεται σωστά, «επομένως, είναι πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι, να ζαλίζονται όταν σηκώνονται, να έχουν ταχυπαλμία και να ξεχνούν εύκολα», εξηγεί ο δρ. Friedman.

Διαβήτης

Η κόπωση αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να προσδιορίσουν την αιτία. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι το σώμα χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις συχνές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Υποθυρεοειδισμός

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας στον λαιμό και παράγει μια ορμόνη που βοηθά στη διαχείριση της ενέργειας. Όταν ο θυρεοειδής δε λειτουργεί σωστά, δε μπορείτε να «λειτουργήσετε» σωστά ούτε κι εσείς. «Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι βέβαιο ότι θα αισθάνονται κόπωση», σχολιάζει ο δρ. Friedman. «Τα κύτταρά τους δεν λειτουργούν καλά, είναι υποτονικά και τα αντανακλαστικά τους είναι αργά».

Υπνική άπνοια

Αυτή η διαταραχή εμποδίζει τους πάσχοντες να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. «Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι δεν απαλλάσσεστε από το διοξείδιο του άνθρακα, όπως θα έπρεπε, και σας ξυπνά με ανήσυχο τρόπο», λέει η Lisa Shives, MD, διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξεκουράζεστε ουσιαστικά. Μπορεί, μάλιστα, οι πάσχοντες να μην γνωρίζουν καν ότι αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η αντιμετώπισή της.

Εμμηνόπαυση

Εάν διανύετε τη φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο. Σημειώνονται μεγάλες ορμονικές αλλαγές αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις. Αυτό μπορεί να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα, με αποτέλεσμα να νιώθετε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατάθλιψη

Αυτή η ψυχική διαταραχή δυσκολεύει τον εγκέφαλο να παράξει τις χημικές ουσίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Μία από αυτές τις ουσίες είναι η σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ ή να ξυπνάτε νωρίτερα απ’ όσο θέλετε.

Διαβάστε ακόμη:

Το αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να κρύβει η ανεξήγητη κόπωση – Ενημερωθείτε

Νιώθετε κουρασμένοι; Δοκιμάστε την εναλλακτική μέθοδο που ανακουφίζει και ξεκουράζει

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Τρεις καθοριστικές κινήσεις για να γεμίσετε ενέργεια