Τι συνταγή θα μπορούσε να δώσει ο γιατρός σε μια γυναίκα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ); Ποιες θα ήταν οι κατευθυντήριες οδηγίες πέρα από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού για προστασία από μια σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη;

Πολλά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, δύσκολα όμως θα περνούσε από το μυαλό ένα κατοικίδιο, ένα γατάκι φερ’ ειπείν όπως αυτό που ήρθε να ενισχύσει την υγεία της Robin Sipe, μιας 67χρονης γυναίκας με ΧΑΠ που ένιωσε τρεις φορές την ανάσα του θανάτου κατά τη νοσηλεία της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο Sentara RMH. Όπως τότε, έτσι και τώρα ήταν ο πνευμονολόγος και θεράπων της επί 15 χρόνια Earl D. King που θα γινόταν ο από μηχανής θεός, σύμφωνα με τη συγκινητική ιστορία της που δημοσιεύεται στην Washington Post

«Έχασα πρόσφατα τη γάτα μου και βούλιαξα στη λύπη και την κατάθλιψη» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε βουρκωμένη στον Δρ King τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να λάβει και επισήμως συνταγή για υιοθεσία μιας άλλης γάτας, μαζί με ένα ενισχυμένο εμβόλιο για τη γρίπη τον Οκτώβριο και ένα κατά της COVID-19 τον Νοέμβριο. Η συνταγογράφηση, ανέφερε ο Δρ King, ήταν κάτι σαν εχέγγυο ότι η Sipe θα ακολουθήσει τη σύσταση -χωρίς να σκέφτεται ότι παράκουσε ή ότι την «ξεγέλασαν» τα αυτιά της κατά την ιατρική επίσκεψη.

Η οδηγία για ένα νέο αιλουροειδές δεν ήταν τυχαία. Ο Δρ King συνέστησε άμεσα την υιοθέτηση γάτας έχοντας λάβει υπ’ όψιν πλήθος μελετών που συνδέουν τα κατοικίδια με καλύτερη ψυχική διάθεση και πιο επιτυχή διαχείριση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αρκεί μια ματιά στην εκτεταμένη επιστημονική βιβλιογραφία για να ανακαλύψει κάθε ενδιαφερόμενος μελέτες που αναδεικνύουν τη θετική επίδραση των τετράποδων φίλων στη σωματική και ψυχική υγεία όπως η ανακούφιση από το στρες, η ενίσχυση της προσπάθειας για διακοπή του καπνίσματος, ο καλύτερος ύπνος, η συναισθηματική ενδυνάμωση σε παιδία με αυτισμό, η βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και η προστασία των παιδιών από αλλεργίες.

Προς έκπληξη του γιατρού, η Sipe τήρησε άμεσα την οδηγία· σταματώντας να κάνει τα ψώνια της κατά την επιστροφή στο σπίτι, είδε ένα αδέσποτο μικρό, ασπρόμαυρο γατάκι, στο οποίο έλειπε η μπροστινή αριστερή πατούσα. «Χαίρομαι πολύ που η Robin βρήκε μια νέα γάτα, ειδικά με αναπηρία» σχολίασε ο Δρ King.

H Robin Sipe με την Earlene (Photo: The Washington Post)

Δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη για το όνομα της ζωηρής γάτας ηλικίας επτά μόλις εβδομάδων. «Αποφάσισα να την ονομάσω Earlene από το όνομα του Δρ Earl King» ανέφερε η Sipe για το αιλουροειδές που πλέον τη βοηθά να αναπνέει καλύτερα και γιάτρεψε την καρδιά της μετά το πλήγμα από τον θάνατο της Datura, της ολόμαυρης κοντότριχης γάτας που «έφυγε» ξαφνικά.

Διαβάστε επίσης:

Σκύλος: Γιατί γαβγίζει όταν μας αγκαλιάζουν – Είναι αλήθεια ότι ζηλεύει;

Σκύλοι Θεραπείας: Γιατρεύουν την ψυχή – Ποιους ανθρώπους βοηθούν

Δυνατή μνήμη, λιγότερο στρες και οξυδέρκεια στα 65: Αυτό είναι το μυστικό