Το αίσθημα της ασφάλειας και θαλπωρής που δημιουργεί ο ύπνος παρέα με ένα κατοικίδιο οδηγεί 7 στους 10 Αμερικανούς να κοιμούνται μαζί με το σκύλο ή τη γάτα τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα βρετανικής εταιρίας ερευνών, αφού ρώτησε 2.000 Αμερικανούς, ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Εκτός από την πολύτιμη συμβολή τους στον ύπνο, μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική μείωση στο άγχος, ενώ αντίστοιχα ήταν πιο εύκολο να αποκοιμηθούν, όταν είχαν τον σκύλο ή τη γάτα δίπλα τους.

Εντύπωση προκαλεί ίσως το γεγονός ότι το 58% των ερωτηθέντων προτιμούσε να κοιμηθεί με το κατοικίδιο παρά με τον/την σύντροφό τους.

Ωστόσο, το μοιράσμα του κρεβατιού με το κατοικίδιο δεν αποτελούσε πάντα και για όλους μια θετική εμπειρία, καθώς οι ιδιοκτήτες σημειώνουν πως το κατοικίδιό τους διαταράσσει τη διαδικασία του ύπνου κατά μέσο όρο δύο νύχτες την εβδομάδα. Συμπληρώνοντας τα αρνητικά, έξι στους δέκα προσθέτουν επίσης ότι τα κατοικίδια αύξαναν τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζεσταίνονται περισσότερο.

Συμπερασματικά, ο ύπνος με έναν σκύλο συσχετίστηκε με λιγότερες διαταραχές του ύπνου και μεγαλύτερο αίσθημα άνεσης και ασφάλειας συνολικά, σε σύγκριση με τους συντρόφους. Στον αντίποδα, ο ύπνος με μια γάτα θεωρείτο εξίσου ενοχλητικός με εκείνον με έναν σύντροφο.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα συμπληρώνουν αυτά προηγούμενων ερευνών, όπως μια έρευνα σε παιδιά που απέδειξε ότι το ένα τρίτο αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα κοιμόντουσαν με ένα κατοικίδιο και άλλων ερευνών σχετικά με την ποιότητα του ύπνου και τα κατοικίδα, που ανέδειξαν το αίσθημα της ασφάλειας και την βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Σκύλος και γάτα: Τι είναι η «θεραπευτική κρίση» -Τips για να την αντιμετωπίσετε σωστά

Η ανακάλυψη που θα σας εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο