Αναμφίβολα γερνάει καλά όποιος παραμένει εύρωστος και σωματικά δραστήριος, ώστε να ανταποκρίνεται σε καθημερινές και κοινωνικές υποχρεώσεις χωρίς την ανάγκη υποστήριξης.

Η καλή υγεία των οστών μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του καλού γήρατος, αφού αυτή μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να ασκούμαστε, μειώνει τον κίνδυνο πτώσης και συμβάλλει στην κοινωνική μας ζωή, επιτρέποντάς μας να δίνουμε το παρών σε εκδηλώσεις του οικογενειακού, φιλικού και ευρύτερου περιβάλλοντος. Επιπλέον, η καλή υγεία των οστών μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Φυσικά, η διατήρηση της υγείας των οστών δεν είναι πάντα στο χέρι μας: παράγοντες όπως η λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή η καθήλωση στο κρεβάτι εξαιτίας κάποιου θέματος υγείας είναι εκτός του ελέγχου μας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για εξασφάλιση γερών οστών. Ενδεικτικά:

Σωστή διατροφή

Δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για τη δόμηση γερών οστών είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Ενώ υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, δεν ισχύει το ίδιο για τη βιταμίνη D, χωρίς την οποία δεν μπορούν να προσληφθούν όλα τα οφέλη του ασβεστίου. Διατροφικές πηγές βιταμίνης D αποτελούν το μοσχαρίσιο συκώτι, το τυρί και οι κρόκοι αυγών. Το γάλα έχει επίσης βιταμίνη D. Να θυμίσουμε ακόμη ότι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως που επιτρέπει στον οργανισμό να την συνθέσει.

Σωματική άσκηση

Η ενδυνάμωση των μυών γύρω από τα οστά είναι επίσης σημαντική. Για παράδειγμα, η ενδυνάμωση των μυών της ράχης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σπονδυλικών καταγμάτων (μια κατάσταση που οδηγεί στην κυφωτική στάση που παρατηρείται σε πολλές ηλικιωμένες γυναίκες).

Tai Chi και Qi Gong

Αυτές οι αρχαίες ασιατικές πρακτικές ενσωματώνουν αργές, απαλές κινήσεις σε συνδυασμό με βαθιά εισπνοή και είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην ισορροπία, την κινητική και τη γνωστική λειτουργία. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν επίσης να διασφαλίσουν καλύτερη ισορροπία και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης.