homescreen

Πιλάτες: Προστατεύει καρδιά και μέση – Τα υπέρ του Reformer και του στρώματος

Πιλάτες: Προστατεύει καρδιά και μέση – Τα υπέρ του Reformer και του στρώματος


Μάριος Οικονόμου

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε pilates αλλά δεν ξέρετε αν θα προτιμήσετε το mat ή το reformer; Διαβάστε τι έχουν δείξει σχετικές έρευνες σχετικά με τους δύο τύπους της δημοφιλούς μεθόδου προπόνησης, αλλά και για τα συνολικά οφέλη του pilates στην υγεία

Είναι σχεδόν απίθανο να μην έχει ακούσει κάποιος τη λέξη pilates, την προπόνηση που γνωρίζει τεράστια απήχηση και έχει κεντρίσει το ερευνητικό ενδιαφέρον για τα οφέλη που εξασφαλίζει για το σώμα όπως βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος, της δύναμης και της ευλυγισίας καθώς και ενίσχυση του κορμού. Ποια είναι όμως τα ακριβή συμπεράσματα των σχετικών μελετών;

Η Lindsay Bottoms, Λέκτορας Φυσιολογίας της Άσκησης και της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, παραθέτει σε σχετικό άρθρο της κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τη μέθοδο pilates και τους δύο τύπους της, το pilates mat και το pilates reformer. 

Όπως έχει εξηγήσει στο ygeiamou η personal trainer Σοφία Περδίκη, το pilates mat γίνεται σε ένα απλό στρώμα γυμναστικής με εξοπλισμό (π.χ. αλτήρες, μπάλες, λάστιχα, pilates rings, foam roller) ή χωρίς και αποσκοεπί στην ενδυνάμωση όλου του σώματος. Το pilates reformer γίνεται σε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων για όλο το σώμα. Το reformer είναι πολύ αποτελεσματικό στην τόνωση, στην ενδυνάμωση και την επιμήκυνση των μυών, επιτυγχάνοντας την κομψή μακριά σιλουέτα.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Υπάρχουν μελέτες που έχουν εξετάσει συνολικά την επίδραση της μεθόδου στην υγεία όσο και (λίγες) έρευνες που συνέκριναν τα αποτελέσματα των δύο τύπων pilates. Η Δρ Bottoms σημειώνει ότι το pilates είναι μια προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης -απαραίτητη για την καλή υγεία- που καθυστερεί τη μυϊκή εξασθένηση που συνοδεύει το γήρας και αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της επιταχύνει το μεταβολισμό και διευκολύνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, το pilates:

  • κατάφερε να επιταχύνει το μεταβολισμό και να μειώσει το βάρος σε παχύσαρκες γυναίκες με μία ώρα προπόνηση την ημέρα, τέσσερις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες
  • βελτίωσε την ισορροπία και συνέβαλε στην πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια ανασκόπηση ερευνών
  • μία ώρα την εβδομάδα για δέκα εβδομάδες βελτίωσε τη μυϊκή μάζα, την ευλυγισία, την ισορροπία και και τη δύναμη των μυών του πυρήνα σε γυναίκες που δεν γυμνάζονταν
  • μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στη μέση και τη βελτίωση της ισορροπίας σε ενήλικες με πολλαπλή σκλήρυνση και νόσο του Πάρκινσον.

Ειδικότερα για το pilates reformer, μελέτη έδειξε ότι μέσα σε εννέα εβδομάδες οι συμμετέχοντες πέτυχαν βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να αποτελεί σύμμαχο στη διατήρηση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Reformer Vs Mat

Ο αριθμός συγκριτικών ερευνών για τους δύο τύπους pilates είναι περιορισμένος. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα που παραθέτει η Δρ Bottoms, μελέτη για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση διαπίστωσε ότι τόσο το pilates reformer όσο και το pilates mat αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά σε διάστημα έξι εβδομάδων. Επιπλέον, αμφότεροι οι τύποι βελτίωσαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης όπως να σηκώνονται από το κρεβάτι ή να πλένουν τα πιάτα. Εντούτοις, κατά τη follow-up παρακολούθηση 4,5 μήνες αργότερα, η ομάδα του pilates reformer συνέχισε να καταγράφει πρόοδο στις καθημερινές δραστηριότητες έναντι της ομάδα του pilates mat.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από τη Βραζιλία, και οι δύο τύποι προπόνησης ενεργοποιούν τις ίδιες μυικές ομάδες και κατά συνέπεια έχουν τα ίδια αποτελέσματα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με άλλη μελέτη που έδειξε ότι το pilates reformer οδήγησε σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων (2,6 θερμίδες ανά λεπτό) συγκριτικά με το pilates mat (1,9 θερμίδες ανά λεπτό). Όπως εξηγεί η Δρ Bottoms, η εξήγηση βρίσκεται πιθανώς στον τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων σε κάθε τύπο προπόνησης. Ενώ στο pilates mat χρησιμοποιείται το βάρος του σώματος ως αντίσταση, στο pilates reformer χρησιμοποιείται το ειδικό κρεβάτι και τα ελατήρια για αυτόν τον λόγο και η μεγαλύτερη αντίσταση που προκαλείται ενδεχομένως να ενεργοποιεί περισσότερους μύες.

Διαβάστε επίσης:

Έξι ασκήσεις σε 8′ που τονώνουν όλο το σώμα

Πόνος στην πλάτη: Έτσι θα ανακουφιστείτε σίγουρα

Θέλετε να είστε fit; Μπορείτε να το πετύχετε με 4 ασκήσεις!Απόρρητο Απόρρητο