Γράφει η personal trainer κ. Σοφία Περδίκη*

Το pilates έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή είδη γυμναστικής για να τονώσει, να ενδυναμώσει, να επιμηκύνει το σώμα με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ευελιξία, την συγκέντρωση, μειώνει τα επίπεδα άγχους και αποκαθιστά το μυικό σύστημα σε περίπτωση τραυματισμού.

Υπάρχουν δύο τύποι pilates που μπορείτε να κάνετε και είναι πιο συνηθισμένοι: πιλάτες σε ένα στρώμα γυμναστικής (mat) ή reformer pilates (κρεβάτι pilates).

Ενώ η βασική αρχή και για τα δύο είναι η ίδια, η μεθοδολογία είναι πολύ διαφορετική, καθώς η πρώτη εφαρμόζεται σε ένα στρώμα γυμναστικής και η δεύτερη εφαρμόζεται σε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα.

Συνήθως, το pilates σε ένα στρώμα (mat) θα το βρείτε στα περισσότερα γυμναστήρια, ενώ το reformer σε πιο εξειδικευμένα στούντιο pilates. Για το λόγο αυτό, το mat pilates είναι συνήθως αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά παρακάτω  θα δούμε τη διαφορά μεταξύ των δύο και τα οφέλη που παρέχουν.

Pilates Mat

Όπως αποκαλύπτει το ίδιο το όνομα, αυτός ο τύπος pilates γίνεται σε ένα απλό στρώμα γυμναστικής με ή χωρίς εξοπλισμό, όπως αλτήρες, μπάλες, λάστιχα, pilates rings, foam roller, με στόχο την ενδυνάμωση όλου του σώματος. Η πρακτική βασίζεται σε αργές και συνειδητές κινήσεις που απαιτούν έλεγχο της αναπνοής σας. Αυτός ο τύπος pilates μπορεί να ποικίλει σε επίπεδα, ωστόσο, τείνει να είναι μια ευκολότερη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους.

Pilates Reformer

Αυτός ο τύπος pilates γίνεται σε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων για όλο το σώμα. Το reformer είναι πολύ αποτελεσματικό στην τόνωση, στην ενδυνάμωση και την επιμήκυνση των μυών, επιτυγχάνοντας την κομψή μακριά σιλουέτα που επιθυμούν πολλές γυναίκες. Μπορεί να είναι πιο δύσκολη προπόνηση σε σύγκριση με το mat, ωστόσο, μπορείτε να δείτε και να νιώσετε τα αποτελέσματα του πιο γρήγορα.

Ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία, και οι δύο τύποι pilates είναι ωφέλιμοι για τη σωματική σας υγεία και σας βοηθούν να επιτύχετε τους στόχους σας. Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεστε και τον τύπο του pilates που είναι πιο ελκυστικό για εσάς, μπορείτε να επιλέξετε το ένα ή το άλλο.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.