Για πολλούς ο περιορισμός της ζάχαρης είναι το πρώτο βήμα για να επιτύχουν την επιθυμητή απώλεια βάρους. Ένας τέτοιος περιορισμός είναι όντως απαραίτητος, χωρίς όμως να είναι και ο πιο σημαντικός.

Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γραμμάριο υδατάνθρακα (ζάχαρης) αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9 θερμίδες. Έτσι, το να περιορίσει κάποιος τη ζάχαρη (δηλαδή τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα γλυκά, τους έτοιμους χυμούς, τη μεγάλη προσθήκη ζάχαρης στον καφέ) είναι σαφώς ένα χρήσιμο βήμα, παράλληλα όμως, απαιτείται και ο περιορισμός των λιπαρών τροφών (τηγανητά, βούτυρο, αλλαντικά κλπ.).

Αν μάλιστα αναλογιστείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη περιέχουν και λίπος (π.χ., πάστες, κρουασάν, μπισκότα), τότε αντιλαμβάνεστε ότι συχνά ο ένας στόχος (περιορισμός της ζάχαρης) επικαλύπτει και τον άλλο (περιορισμό του λίπους).

Τι θα πρέπει να «κόψω» από τη διατροφή μου;
Ένα σωστό πρόγραμμα αδυνατίσματος περιέχει όλα τα τρόφιμα. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται, κυρίως επειδή θεωρούνται επιβαρυντικές για την υγεία.

Για να δείτε λοιπόν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά σας και παράλληλα να διασφαλίσετε την υγεία σας, καλό να μην καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε λίπος όπως τα τηγανιτά, οι πίτες, οι κροκέτες και τα πανέ, τα αλλαντικά από χοιρινό, τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη όπως τα γλυκά καθώς και τις κονσέρβες και τα προμαγειρεμένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα – δηλαδή προιόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή / και περιέχουν πολλά συντηρητικά όπως αλάτι και χρωστικές ουσίες.

Αποφύγετε τις γρήγορες δίαιτες
Για την ακρίβεια είναι μια απο τις χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε. Για να είστε σίγουροι ότι μία δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση το βάρος, την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα της σωματικής σας δραστηριότητας και το βασικό σας μεταβολισμό.

Πρέπει δηλαδή να ελέγξετε αν η δίαιτα καλύπτει τις πρωτεϊνικές και τις θερμιδικές ανάγκες σας αλλά και αν ταιριάζει στο τρόπο ζωής σας. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε μια δίαιτα που υπόσχεται θεαματική ή τοπική απώλεια βάρους όπως μια δίαιτα – αστραπή ή είναι δαπανηρή στην εφαρμογή της, περιέχει τροφές που δεν σας αρέσουν, έχει αυστηρές απαγορεύσεις ή αποκλείει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων (όπως τα αμυλούχα) είναι μονότονη ή απαιτεί να βρίσκεστε διαρκώς στην κουζίνα! Γιατί; Επειδή θα την εγκαταλείψετε γρήγορα, ενώ ακόμη και αν μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά της και χάσετε βάρος, γρήγορα θα το ξαναπάρετε.

Διαβάστε ακόμη

Η βιταμίνη που ενεργοποιεί τις καύσεις και βοηθά στο αδυνάτισμα

Αδυνάτισμα: Τρία λάθη που κάνουν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος

Αδυνάτισμα: Έτσι θα χάσετε διπλάσια κιλά – Δείτε τον τρόπο