Το παντοθενικό οξύ γνωστό και ως βιταμίνη Β5 φαίνεται ότι ενεργοποιεί την παραγωγή καφέ λίπους τόσο σε κυτταρικές καλλιέργειες όσο και σε ποντίκια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

«Αναγνωρίσαμε το παντοθενικό οξύ ώς ένα αποτελεσματικό ενεργοποιητή του καφέ λίπους που μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία και μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη στρατηγική για την κλινική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων μεταβολικών νόσων» έγραψαν οι ερευνητές.

Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ όπως λέει και το όνομά της βρίσκεται παντού, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες (ημερησίως εκτιμάται ότι χρειαζόμαστε 5 mg). Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζεται στο κρέας, όπως στο βόειο κρέας, το κοτόπουλο, και το συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά, στον σολομό και στον τόνο, αλλά και σε φυτικές πηγές, όπως στα μανιτάρια και στα λαχανικά, όπως είναι το κουνουπίδι, η κολοκύθα,  το καλαμπόκι, η γλυκοπατάτα, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Σε αντιδιαστολή με το λευκό λίπος που είναι και το πιο σύνηθες το καφέ λίπος έχει την ιδιότητα να καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας στον οργανισμό. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες το λευκό λίπος μπορεί να μετατραπεί σε καφέ. Οι ερευνητές διερευνούν τις ιδιότητες του καφέ λίπους και τις μεθόδους μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ σε μια προσπάθεια να βρεθούν θεραπείες για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές επέλεξαν να πειραματιστούν με τη βιταμίνη B5 σε σχέση με άλλα συστατικά επειδή είναι ασφαλής και προσιτή. Εφάρμοσαν τη βιταμίνη σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινου ιστού. Έξι μέρες μετά τα κύτταρα έδειξαν μια αύξηση στον αριθμό των δεικτών που υποδηλώνουν αύξηση των μιτοχονδρίων – τα μιτοχόνδρια είναι τμήμα των κυττάρων που καίει θερμίδες και αφθονούν στο καφέ λίπος συγκριτικά με το λευκό.

Εκτός από τις κυτταρικές καλλιέργειες πειραματίστηκαν με ποντίκια τα οποία εξέθρεψαν για έντεκα εβδομάδες είτε με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και τους χορήγησαν είτε βιταμίνη Β5 είτε ένα διάλυμα ορού.

Στα ποντίκια που έλαβαν βιταμίνη Β5 παρατηρήθηκε μείωση του υποδόριου λίπους, καθώς και του λίπους στο ήπαρ, μείωση των επιπέδων ισνουλίνης στο αίματος και καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το παντοθενικό οξύ προστατεύει κατά της παχυσαρκίας μέσω της ενεργοποίησης του καφέ λιπώδους ιστού.

 

Διαβάστε επίσης

Έτσι «ξυπνάει» το καλό λίπος που καίει θερμίδες και προφυλάσσει από τον διαβήτη

Μεταβολισμός: Το «καλό» λίπος που τον ενεργοποιεί και στους παχουλούς