Αν και η συστηματική άσκηση υψώνει μια ασπίδα προστασίας ενάντια σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως όταν ήδη νοσούμε π.χ.  έχουμε ένα κοινό κρυολόγημα, δεν μπορεί να δράσει με… μαγικό τρόπο επισπεύδοντας την ανάρρωση ή προσφέροντας ανακούφιση από τα συμπτώματα. Με απλά λόγια μπορεί να μας προφυλάξει από τις λοιμώξεις, αλλά όταν νοσήσουμε δεν μπορεί να συντομεύσει την ανάρρωση.

Τα οφέλη της άσκησης

Όπως εξηγεί ο John Hough, Ανώτερος Λέκτορας στη Φυσιολογία της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent με άρθρο του στο The Conversation, η άσκηση προσφέρει σημαντικά οφέλη στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκειά της, όπως η αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση των ανοσοκυττάρων που βοηθούν στην ανίχνευση ιών ή άλλων παθογόνων οργανισμών στο σώμα. Αυξάνουν επίσης την κίνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μεταξύ του αίματος και των ιστών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την έγκαιρη ανίχνευση των ξενιστών. Έρευνες αναδεικνύουν, επίσης, ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα αυτών των σημαντικών ορμονών στο σώμα μας.

Επιπλέον, όσο ασκούμαστε αυξάνεται και η ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τα Τ κύτταρα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην εξουδετέρωση των κυττάρων που έχουν μολυνθεί από έναν ιό. Επίσης, μέσω της άσκησης, επιταχύνεται και η επούλωση των δερματικών πληγών, μειώνοντας τον κίνδυνο της εισόδου ιών και βακτηρίων στο σώμα μέσω των εκδορών.

Βέβαια, δε χρειάζεται να το παρακάνετε για να λάβετε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της άσκησης, καθώς τρεις διαφορετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που δε γυμνάζονταν, αλλά ξεκίνησαν να περπατούν τακτικά για 40-45 λεπτά για πέντε ημέρες την εβδομάδα, μείωσαν 40-50% τις ημέρες των συμπτωμάτων μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Για ποιο λόγο λοιπόν να αποφύγουμε την άσκηση όταν είμαστε άρρωστοι;

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που έχουν διερευνήσει την ικανότητα της άσκησης να επιταχύνει την ανάρρωση, η συστάσεις σχετικά με την αποχή μας από αυτήνμπορεί να εξηγηθεί, όταν δεν αισθανόμαστε καλά. Η άσκηση στρεσάρει το σώμα και αυτό το στρες μπορεί με τη σειρά του να αποδυναμώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς ενάντια στις πραγματικές απειλές.

Μια εξήγηση γι΄αυτή τη λειτουργία είναι ότι το το σώμα χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και ενέργεια (με τη μορφή γλυκόζης) όταν ασκούμαστε – την οποία χρειάζονται και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας για να βοηθήσουν στην άμυνα. Εάν λοιπόν το σώμα καταπολεμά μια υπάρχουσα λοίμωξη και στη συνέχεια εκτεθεί και στο στρες της άσκησης, αυτό ενδεχομένως να μην ωφελήσει την ανοσολογική απόκριση.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που η άσκηση δεν είναι απαγορευτική. Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται στην περιοχή του κεφαλιού, όπως καταρροή ή ρινική συμφόρηση, ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, για να δείτε πώς νιώθετε. Εάν αισθάνεστε καλά, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε την ένταση της άσκησης. Εάν όμως αισθάνεστε χειρότερα, ξεκουραστείτε. Τέλος, δεν συνιστάται να γυμνάζεστε εάν έχετε πυρετό, πόνους στους μύες ή τάση για έμετο.

Θα πρέπει βέβαια να αναλογιστείτε και τους γύρω σας, καθώς είναι προτιμότερο να ασκηθείτε σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης.

Διαβάστε επίσης:

Η εύκολη άσκηση που αδυνατίζει και ενισχύει την άμυνα

Το άθλημα που δυναμώνει την καρδιά, θωρακίζει την άμυνα και βελτιώνει τον ύπνο