Στη μακροσκελή λίστα με τα πράγματα που μας γερνάνε, οι επιστήμονες φαίνεται πως θα προσθέσουν ακόμα μια κατάσταση που επηρεάζει την ομαλή διαδικασία του ύπνου: την υπνική άπνοια. Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα αυτής της μικρής έρευνας, υπάρχει μια εύκολη λύση που ήδη χρησιμοποιείται στην πράξη και συμβάλλει στην μακροζωία: με τη μάσκα CPAP (με αερισμό θετικής πίεσης) και μέσω της συνεχούς χορήγησης θετικών πιέσεων αέρα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες κάθε βράδυ.

Η αποφρακτική άπνοια μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον ύπνο λόγω του φραγμού που πραγματοποείται στον ανώτερο αεραγωγό. Η πιο κοινή θεραπεία είναι η χρήση του μηχανήματος CPAP, καθώς μέσω της μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, οι αεραγωγοί του ασθενούς διατηρούνται ανοιχτοί, σταθεροποιώντας την αναπνοή.

Ωστόσο, «ακόμη και σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, μερικές φορές η θεραπεία δεν είναι και η πιο άνετη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην ακολουθούν τη θεραπεία, αλλά η συμβολή στη μακροζωία υπογραμμίζει την ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία» σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Rene Cortese, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Τι εξέτασε η μελέτη 

Η συγκεκριμένη νεότερη μελέτη εξέτασε την υπνική άπνοια σε συνάρτηση με ένα φαινόμενο που λέγεται επιτάχυνση της επιγενετικής ηλικίας, όταν δηλαδή η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έθεσαν υπό μελέτη ύπνου 24 μη καπνιστές 28 – 58 ετών, 16 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με υπνική άπνοια, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Το αίμα και το DNA τους αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο υπολογιστή έτσι ώστε να μετρηθεί η βιολογική τους ηλικία. Στη συνέχεια, τα άτομα επανεξετάστηκαν μετά από ένα χρόνο χρήσης της θεραπείας με τη μάσκα.

Ο δρ. Cortese ανέφερε ότι η υπνική άπνοια επιτάχυνε την διαδικασία της γήρανσης μέσω του οξειδωτικού στρες και της χρόνιας φλεγμονής. Στο θετικό πόρισμα, όμως, της μελέτης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η τακτική θεραπεία με τη μάσκα είχε λειτουργήσει ευεργετικά, παρόλο που οι προηγούμενες διαταραχές ύπνου και τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου είχαν επιταχύνει τη βιολογική γήρανση των ασθενών με υπνική άπνοια.

«Τουλάχιστον εν μέρει θα επιβραδύνει την επίδραση της γήρανσης λόγω της υπνικής άπνοιας», κατέληξε ο δρ. Cortese.

Η μελέτη έλεγξε επίσης και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υπνική άπνοια, όπως η διατροφή και το κάπνισμα. Η επιτάχυνση της γήρανσης θα μπορούσε να επηρεάστει και από αυτούς τους δύο παράγοντες, αλλά και από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δεν κατέστη ξεκάθαρο, ωστόσο, το κατά πόσον άλλες θεραπείες για την υπνική άπνοια, όπως οι φαρμακευτικές θεραπείες ή η χειρουργική επέμβαση, θα μπορούσαν να έχουν την ίδια επίδραση με τη μάσκα ύπνου σε αυτή τη μελέτη, είπε ο δρ. Cortese.

Τέλος, οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν τα παιδιά με υπνική άπνοια βιώνουν τους ίδιους τύπους επιταχυνόμενης γήρανσης, αν και η μάσκα ύπνου δεν αποτελεί μια κοινότυπη επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Διαβάστε επίσης: 

Υπνική Άπνοια: Τεστ αποκαλύπτει τον κίνδυνο σε 5′

Υπνική άπνοια: Έξι ανησυχητικά συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι πάσχετε