Ανήκετε στους ανθρώπους που χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους, παρασύρονται και… ξεφεύγουν από τα όρια; Η αυτοπειθαρχία αποτελει για εσάς άπιαστο στόχο και ζητήματα προκύπτουν διαρκώς  από τις παρεκτροπές σας;

Ο αυτοέλεγχος είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη δεξιότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για την αυτοσυγκράτηση που δείχνουμε για τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα ή τις επιθυμίες μας. Είναι το «φρένο» μας, αυτό που μας συγκρατεί από το να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε.

Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τον αυτοέλεγχό σας μην αναζητάτε τη λύση  σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή σε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας – ή τουλάχιστον μην στρέφεστε αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει και μια άλλη διέξοδος στο πρόβλημά σας: η ενασχόληση με τα σπορ!

Η άσκηση – ειδικότερα τα συχνά μικρά ολιγόλεπτα αθλητικά «ξεσπάσματα» όπως π.χ., το τρέξιμο, η ποδηλασία ή το ζωηρό περπάτημα  – ενισχύουν την αυτοσυγκράτηση και τονώνουν τον αυτοέλεγχο υποστηρίζουν Ολλανδοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα μικρά ξεσπάσματα άσκησης (π.χ., το τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο ή για να προλάβουμε το λεωφορείο στη στάση), οδηγούν σε αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον μετωπιαίο λοβό μια περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την συγκέντρωση και την μάθηση ιδιαίτερα στα παιδιά.

Ενδεχομένως για αυτό το λόγο οι ειδικοί προτείνουν τα συχνά αθλητικά ξεσπάσματα σε τακτά χρονικά διαστήματα για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της μάθησης σε άτομα με διαταραχές υπερκινητικότητας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι ακόμη και ένα ολιγόλεπτο αθλητικό πρόγραμμα σε υψηλή ένταση έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την αντοχή και το μυικο σύστημα, αλλά και για την ψυχική μας αποφόρτιση.

Διαβάστε ακόμη 

Θυμός: Τι σας λείπει και βγαίνετε εκτός εαυτού – Έτσι θα ηρεμήσετε

Θυμός: Ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας