Όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά σε αισιόδοξους ανθρώπους, που έχουν καλή διάθεση και είναι σίγουροι για το μέλλον, αποπνέοντας θετική αύρα και ευγενική συμπεριφορά. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο προσόν των ανθρώπων που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, δεν μεμψιμοιρούν και δεν γκρινιάζουν. Όπως δείχνουν έρευνες, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία.

Η πιο πρόσφατη προσέγγιση αυτού του θέματος δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ψηφιακή πλατφόρμα JAMA Network, όπου καρδιολόγοι και ειδικοί της επιστήμης της συμπεριφοράς ένωσαν δυνάμεις και συνδύασαν δεδομένα πάνω από 15 μελετών, για να μετρήσουν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας, καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου. Σχεδόν 230.000 άτομα συμμετείχαν συνολικά στις έρευνες αυτές, οπότε τα αποτελέσματα θεωρούνται κάτι παραπάνω από αξιόπιστα.

Στο δια ταύτα, λοιπόν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με αισιόδοξες διαθέσεις και συμπεριφορές ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή στηθάγχη σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους ανθρώπους.

Στο ίδιο πλαίσιο, μια άλλη έρευνα που κράτησε χρόνια και ήρθε στη δημοσιότητα τώρα έδωσε παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων και στη συνέχεια δημιούργησαν πολύπλοκα μοντέλα για να καθορίσουν ποιοι συμμετέχοντες θα ζούσαν σε ηλικία τουλάχιστον 85 ετών. Εκεί φάνηκε ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους και ήταν πολύ πιο πιθανό να επιβιώσουν ως την ηλικία των 85 ετών.

Τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό; Όχι, δεν οφείλεται σε κάποιο μαγικό άγγιγμα της τύχης ή σε προσέλκυση θετικού μαγνητισμού. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιεινές και επωφελείς συνήθειες, όπως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή του καπνίσματος. Την ίδια στιγμή η απαισιοδοξία οδηγεί το σώμα στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες που οδηγούν σε φλεγμονή και δημιουργούν μεταβολικά προβλήματα όπως ο διαβήτης.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι το εξής: Η υγεία σας θα είναι καλύτερη αν μπορείτε να κοιτάξετε τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, για αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καλλιεργήσετε μια αισιόδοξη στάση ζωής. Ή όπως λέει το τραγούδι, «Σφύριξε χαρούμενα, μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής».

Διαβάστε περισσότερα