Η «θεραπεία» για την καταπονημένη ψυχική υγεία μπορεί να κρύβεται στον χορό και τις πλαστικές, εικαστικές ή άλλες τέχνες εφόσον η ενασχόληση γίνεται στο πλαίσιο ομαδικών δραστηριοτήτων. Τα ευρήματα που δημοσίευσαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο στο BMJ Open προκύπτουν από τα στοιχεία 669 ατόμων από εννέα διαφορετικές χώρες με διαγνωσμένη κατάθλιψη ή/και παθολογικό (κλινικό) άγχος.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τον αντίκτυπο στη βαρύτητα των συμπτωμάτων, τη συνολική ευημερία, την ποιότητα ζωής, τη λειτουργική επικοινωνία και την κοινωνική συμμετοχή πέντε βασικών μεθόδων ψυχοθεραπείας μέσω της τέχνης: χοροθεραπεία (χοροκινητική ψυχοθεραπεία), μουσικοθεραπεία, μέσω των εικαστικών και πλαστικών τεχνών (art therapy), με βάση τις πολεμικές τέχνες και δραματοθεραπεία.

Μετά την ανασκόπηση 171 μελετών που διεξήχθησαν μεταξύ 2004 και 2021, οι ερευνητές κατέληξαν σε 12 έρευνες για περαιτέρω ανάλυση, όπου η σοβαρότητα του άγχους και της κατάθλιψης ήταν τα αποτελέσματα των θεραπειών που ελέγχονταν επί το πλείστον. Μία στις τέσσερις μελέτες εξέταζε διάφορες πτυχές της ευημερίας όπως η ικανοποίηση από τη ζωή και κατά πόσο οι τέχνες μπορούσαν να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες. Δύο μελέτες διερεύνησαν την ποιότητα ζωής, ο αντίκτυπος εντούτοις στην καθημερινή επικοινωνία δεν αποτέλεσε αντικείμενο κάποιας από τις έρευνες.

Οι πέντε μελέτες που εξέτασαν τις επιπτώσεις του χορού στην ψυχική υγεία κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι η χοροθεραπεία μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ως προς τις τρεις μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη της θεραπείας μέσω των εικαστικών και πλαστικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένης της γλυπτικής, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για εξίσου αποτελεσματικές τεχνικές για τη μείωση των επιπέδων των δύο ψυχικών διαταραχών.

Καίτοι πολλά υποσχόμενες για τη διαχείριση του άγχους και της κατάθλιψης, οι θεραπείες που βασίζονται στις παραστατικές τέχνες χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση, σημειώνουν οι ερευνητές. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Max Barnish, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter:

«Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν μείζονες προκλήσεις για την υγεία παγκοσμίως, για τις οποίες χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μη φαρμακευτικές θεραπείες που αμβλύνουν τα συμπτώματα. Η ανασκόπησή μας εντόπισε ευρήματα σε μια σειρά μελετών ουσιαστικά υποσχόμενα, ωστόσο υπάρχει μια στασιμότητα στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο. Χρειαζόμαστε ερευνητές που θα μελετήσουν όλο το εύρος των παραστατικών τεχνών για να συγκρίνουν τις ομαδικές θεραπείες, ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιος τύπος δραστηριότητας είναι πιο αποτελεσματικός στη μείωση των συμπτωμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία – Κατάθλιψη: Πόση στεναχώρια μπορεί να φέρουν τα λίγα Like

Ο εναλλακτικός και διασκεδαστικός τρόπος άσκησης για πολλές καύσεις

Άγχος: Πόσο επιβαρύνει την ψυχική υγεία ο υπερφορτωμένος υπολογιστής