Το πρωινό ξύπνημα είναι μια δύσκολη και δυσάρεστη συνθήκη για πολλούς. Συγχέεται συχνά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις, γι΄αυτό και δεν θα βρείτε εύκολα κάποιον που θα σας πει ότι το αγαπά.

Όταν ξυπνάμε νωρίς, αισθανόμαστε κουρασμένοι και σίγουρα ευχόμαστε να είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο ύπνου. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, ωστόσο, αποκάλυψε ότι το ξύπνημα πριν τις 7 το πρωί «κρύβει» πολλά και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το πρωινό ξύπνημα συνδέεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία, αλλά και ψυχική υγεία, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τις δραστηριότητες των ηλικιωμένων, καθώς και το κατά πόσο αυτά ήταν συνυφασμένα με συνθήκες υγείας.

Για να το διαπιστώσουν, μελέτησαν 1.800 ενήλικες, ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές παρακολούθησης στον καρπό για μια εβδομάδα, ώστε οι ερευνητές να καταγράψουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια αναφορικά με την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ενήλικες που ξυπνούν πριν από τις 7 το πρωί και μένουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσίαζαν καλύτερη απόδοση στις γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ έδειχναν και ψυχικά πιο υγιείς, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες, των οποίων το καθημερινό πρόγραμμα ήταν λιγότερο δυναμικό.

Όσοι κοιμούνταν και ξυπνούσαν αργότερα και ήταν λιγότερο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαπιστώθηκε ότι είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής δυσλειτουργίας, ενώ είχαν και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών και της υγείας και δεν αναδεικνύουν απαραίτητα την αιτία. Όπως σημειώνει ο κύριος μελετητής, Stephen Smagula, η σχέση μεταξύ του ύπνου, των επιπέδων δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας μπορεί να είναι αμφίδρομη: Μια κακή ψυχική υγεία ή γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο και τη δραστηριότητα και το αντίστροφο.

Ένα είναι ξεκάθαρο: Το να μένουμε δραστήριοι σχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, οι συντάκτες της μελέτης, «η δραστηριότητα δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με σωματική άσκηση. Μπορεί να είναι η συνάντηση με κάποιο φίλο, η συμπλήρωση ενός δύσκολου παζλ ή η επίσκεψη σε ένα αγαπημένο μέρος.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμένουμε δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, αλλά και να εξασφαλίζουμε ποιοτικό ύπνο. Έτσι θα μπορούμε να ξυπνάμε νωρίς, αντλώντας όλα τα οφέλη για την υγεία που φαίνεται ότι απορρέουν από τη συνήθεια αυτή.

Διαβάστε ακόμη:

Ύπνος: Ο συνδυασμός που αυξάνει κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου

Έρευνα προειδοποιεί για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο ύπνος με… αναμμένο φως!

Περνούν 15′ και δεν έχετε κοιμηθεί; 7 τρόποι για να σας πάρει ο ύπνος