Η κατάκτηση της ευτυχίας μπορεί να μοιάζει άπιαστο όνειρο ή να περνά αδιάφορη. Σίγουρα όμως, ισχυρίζονται ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όλοι θα ήθελαν να νιώσουν μικρότερο το βάρος των προβλημάτων τους και καλύτερη τη διάθεσή τους. Και για να γίνει αυτό, μπορούν όσοι το επιθυμούν να δοκιμάσουν τις τρεις απλές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας δε πως αρκεί ένα βήμα τη φορά, μια παρέμβαση κάθε εβδομάδα.

Βγείτε έξω, νιώστε «ζωντανοί»

Ο συνδυασμός καθαρού αέρα και άσκησης αποτελούν εγγύηση για καλύτερη διάθεση. Περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο και άλλες αερόβιες δραστηριότητες διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος, προσφέροντας έτσι μια αίσθηση ευεξίας.

Παράλληλα, η επαναλαμβανόμενη μυϊκή συστολή κατά τη σωματική άσκηση, από το περπάτημα έως τη γιόγκα, αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας από τις τέσσερις βασικές ορμόνες της ευτυχίας. Σύμφωνα με μια μελέτη, 90 μόλις λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα σημείωσαν αντίστοιχη αποτελεσματικότητα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επιπλέον, η άσκηση συνδυαστικά με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ωφελήσει σε διαταραχές της διάθεσης ανθεκτικές σε άλλες θεραπείες.

Οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης πέντε ημέρες την εβδομάδα ή 20 λεπτά έντονης άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα. Για όσους φαίνεται δύσκολο, αρκεί ένας γρήγορος περίπατος 10 έως 15 λεπτών, με τα οφέλη να ενισχύονται αν το περπάτημα γίνει σε κάποιο πάρκο ή άλλο μέρος με άφθονο πράσινο.

Αφεθείτε στις μικρές, καθημερινές απολαύσεις

Όσο καταστροφικές για τη διάθεση μπορούν να γίνουν μικρές ατυχίες, από το χτύπημα του μικρού δαχτύλου στο πόδι του τραπεζιού έως το λεωφορείο που δεν σταμάτησε, άλλο τόσο ευεργετικές μπορούν να είναι οι μικρές, ευχάριστες στιγμές αν τους δώσετε προσοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί κανείς να απολαμβάνει αυτό που κάνει, από την κηπουρική έως την παραμονή σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο με ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι. Ακούστε δυναμωτική μουσική, γελάστε με την οικογένεια ή τους φίλους, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, γιορτάστε μικρά πράγματα και προσπαθήστε συνειδητά να απομακρυνθείτε για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα και να απολαύσετε τις μικρές απολαύσεις.

Ελαφρύνετε το βάρος της απόφασης

Η κατάκτηση της ευτυχίας προσφέρεται μέσα από πλήθος επιλογών και, όπως έχουν διαπιστώσει μελέτες, οι πολλές εναλλακτικές στρεσάρουν και προκαλούν άγχος, αφού πάντα θα στριφογυρίζει στο μυαλό η σκέψη «κι αν είχα κάνει εκείνο αντί γι’ αυτό;».

Αυτός είναι ο λόγος, σημειώνουν οι ειδικοί, για τον οποίο οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό ή ασχολούνται με άλλες πνευματικές δραστηριότητες συχνά περιορίζουν τις διαθέσιμες επιλογές. «Το να μην χρειάζεται να λαμβάνετε πολλές αποφάσεις καθ’ όλη την ημέρα, μπορεί να είναι απελευθερωτικό», αναφέρουν.

Μια απλή άσκηση για που ανακουφίζει από το βάρος της επιλογής, είναι να εκτιμήσετε τις συνέπειες που θα έχει μια απόφαση και, εφόσον δεν είναι τόσο σημαντικές, να περιορίσετε τον χρόνο που δίνετε στον εαυτό σας να επιλέξει ή να περιορίσετε τις εναλλακτικές. Μην επιστρέφετε στην ίδια απόφαση και προσπαθήστε να αποφύγετε να κοιτάξετε πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Joker: Η ορμόνη που ανεβάζει τη διάθεση, αλλά και το σάκχαρο

Ευτυχία: Τέσσερις εύκολοι τρόποι να την κατακτήσουμε

Ευτυχία: Γιατί κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να την κατακτήσουν