Το κολλαγόνο είναι μία από τις πιο βασικές δομικές πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος. Συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, της υγείας των αρθρώσεων και της ανθεκτικότητας των οστών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς διαιτολόγους και διατροφολόγους, αν και πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν απευθείας κολλαγόνο, υπάρχουν και φυτικές επιλογές που προσφέρουν τα δομικά συστατικά για την παραγωγή του από τον ίδιο τον οργανισμό.
Οι 12 καλύτερες τροφές για φυσική ενίσχυση του κολλαγόνου
1. Ζωμός από κόκαλα
Ο ζωμός από κόκαλα περιέχει σημαντικές ποσότητες κολλαγόνου, ιδιαίτερα όταν μαγειρεύεται για πολλές ώρες. Μπορείτε να τον ετοιμάσετε στο σπίτι για καλύτερο έλεγχο στα πρόσθετα.
2. Θαλασσινά
Το δέρμα, τα κόκαλα και ο χόνδρος των ψαριών είναι πλούσια σε κολλαγόνο. Ψάρια, όπως ο σολομός και τα κονσερβοποιημένα ψάρια με μαλακά κόκαλα (σαρδέλες, αντσούγιες) είναι καλές πηγές. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα οστρακοειδή (όπως γαρίδες και στρείδια) βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.
3. Πουλερικά
Η κατανάλωση πουλερικών — όπως μπούτια ή πόδια κοτόπουλου — είναι πλούσια σε κολλαγόνο. Εκτός από το κολλαγόνο, τα πουλερικά είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, η οποία παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα.
4. Γαλακτοκομικά
Αν και το γάλα, το τυρί και τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικό ιστό, αποτελούν πλούσιες πηγές πλήρους πρωτεΐνης. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι πρωτεΐνες αυτές περιέχουν τα κατάλληλα αμινοξέα για την παραγωγή κολλαγόνου.
5. Όσπρια
Τα όσπρια αποτελούν πηγές πρωτεΐνης και παρέχουν απαραίτητα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος – απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου. Οι φακές, τα φασόλια και τα μπιζέλια είναι εξαιρετικές επιλογές.
6. Σόγια
Η σόγια είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη και περιέχει ισοφλαβόνες που ενισχύουν τη σύνθεση του κολλαγόνου. Πολύ καλή επιλογή αποτελεί το γάλα σόγιας.
7. Πράσινα λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σινάπι περιέχουν αμινοξέα και βιταμίνη C — βασικά συστατικά για την παραγωγή κολλαγόνου.
8. Εσπεριδοειδή και πιπεριές
Πλούσια σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει κολλαγόνο. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα επούλωσης και δερματικές αλλοιώσεις.
Οι κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C και συμβάλλουν σημαντικά στη σύνθεση κολλαγόνου.
9. Φράουλες και βατόμουρα
Οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά από τον ήλιο.
10. Ακτινίδιο
Ένα μόνο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει πάνω από το 75% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Είναι ιδανικό φρούτο για όσους επιδιώκουν υγιές και λαμπερό δέρμα.
Τα οφέλη του κολλαγόνου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι το κολλαγόνο διασπάται εν μέρει κατά την πέψη, ο οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δομικά του στοιχεία για να συνθέσει νέο. Η ενίσχυση της διατροφής με κολλαγόνο ή με τρόφιμα που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να βοηθήσει:
– στη βελτίωση της ελαστικότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος
– στην υγεία των αρθρώσεων
– στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας
Τι ισχύει με τα συμπληρώματα;
Αν και είναι προτιμότερο να λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν — πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό ή διατροφολόγο. Τα περισσότερα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται σε υδρολυμένο κολλαγόνο και όχι σε φυσικές πηγές από τρόφιμα.
Η ένταξη τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο ή/και απαραίτητα συστατικά για την παραγωγή του στη διατροφή μας, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το δέρμα, τα οστά και τις αρθρώσεις.
Όπως άλλωστε σημειώνουν οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να ενισχύσουν φυσικά τη σύνθεση κολλαγόνου, χωρίς την ανάγκη χημικών ή παρεμβατικών μεθόδων.
Διαβάστε επίσης
Αυτό είναι το υπερτρόφιμο της Σάλμα Χάγιεκ – Άλλη μια υπερτιμημένη τάση; Η ειδικός απαντά
Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου
Νόσος Πάρκινσον: Τεστ δέρματος την εντοπίζει 7 χρόνια νωρίτερα – Πριν εκδηλωθούν συμπτώματα