Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και τα όνειρά μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Université de Montréal και του Πανεπιστημίου MacEwan. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της δυσανεξίας στη λακτόζη και της εμφάνισης εφιαλτών, υποδεικνύοντας ότι η γαστρεντερική δυσφορία κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να επηρεάζει το περιεχόμενο των ονείρων.
«Η σοβαρότητα των εφιαλτών σχετίζεται έντονα με τροφικές ευαισθησίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφές του άρθρου στο Frontiers in Psychology, Δρ. Tore Nielsen. «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η τροποποίηση της διατροφής μπορεί να μειώσει την ένταση των άσχημων ονείρων, ιδιαίτερα σε άτομα με τέτοιες ευαισθησίες».
Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που απάντησαν 1.082 φοιτητές του Πανεπιστημίου MacEwan, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, την ποιότητα του ύπνου τους και την εμπειρία ονείρων ή εφιαλτών. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφερε συχνούς εφιάλτες, ενώ οι γυναίκες παρουσίαζαν μεγαλύτερη τάση να θυμούνται τα όνειρά τους και να αναφέρουν κακό ύπνο, καθώς και σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν δυσανεξία ή αλλεργία στα τρόφιμα.
Παράλληλα, το 40,2% πίστευε ότι το φαγητό αργά το βράδυ ή συγκεκριμένες τροφές επηρέαζαν τον ύπνο του.
Ποιες είναι οι «ένοχες» τροφές
Από τους συμμετέχοντες που θεωρούσαν ότι η διατροφή σχετίζεται με τον ύπνο ή τα όνειρα, οι περισσότεροι «κατηγορούσαν» τα γλυκά, τα πικάντικα φαγητά και τα γαλακτοκομικά. Αν και μόνο το 5,5% ανέφερε άμεση επίδραση της τροφής, πολλοί από αυτούς υποστήριξαν ότι τα γλυκά ή τα γαλακτοκομικά έκαναν τα όνειρά τους πιο ενοχλητικά ή παράξενα.
Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη παρουσίαζαν σημαντικά περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα και εφιάλτες, καθώς και χειρότερη ποιότητα ύπνου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «η ενόχληση από τη γαστρεντερική δυσφορία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να τροφοδοτήσει αρνητικές εμπειρίες στα όνειρα».
Ο Δρ. Nielsen επισημαίνει ότι «οι εφιάλτες είναι εντονότεροι σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη. Αυτό είναι εύλογο, αφού γνωρίζουμε ότι σωματικές αισθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ονείρων. Όχι μόνο διακόπτουν τον ύπνο αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν και συμπεριφορές αποφυγής του».
Διατροφή και ποιότητα ύπνου: Τι μπορούμε να αλλάξουμε;
Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερη εργασία των ίδιων, όπου μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών είχε αναφέρει αντίστοιχες επιδράσεις του φαγητού στα όνειρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση γύρω από τις τροφικές δυσανεξίες ίσως οδήγησε τους φοιτητές της νέας έρευνας να αποφεύγουν τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, μειώνοντας έτσι και τις διαταραχές ύπνου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή (για παράδειγμα, με λιγότερο φαγητό το βράδυ και μεγαλύτερη συνέπεια στην αίσθηση πείνας/κορεσμού) ήταν σε θέση να ανακαλούν πιο συχνά τα όνειρά τους και είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εφιαλτών.
Ωστόσο, η αιτιώδης σχέση μεταξύ διατροφής και ύπνου παραμένει σύνθετη. Όπως εξηγεί ο Δρ. Nielsen, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η κακή διατροφή οδηγεί σε κακό ύπνο, αν ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή αν υπάρχει τρίτος παράγοντας που επηρεάζει και τα δύο.
Διαβάστε επίσης
Ύπνος: Βλέπετε εφιάλτες; Ο ένοχος που κρύβεται στο κινητό σας
Όνειρα: Ποιο είναι το συναίσθημα που φέρνει πιο πολλούς και έντονους εφιάλτες
Εφιάλτες: Ποια είναι η αγαπημένη σας στάση ύπνου και πώς επηρεάζει τα όνειρά σας