Ο τρόπος που κοιμόμαστε -και συγκεκριμένα η στάση του ύπνου- ενέχει και ορισμένα οφέλη υγείας, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Αν και η στάση που παίρνει το σώμα αλλάζει με την ηλικία ή μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του ύπνου αλλά και το αν θα πονάμε την επόμενη μέρα. Το ίδιο, όμως, θα μπορούσε να επηρεάσει και την ποιότητα των ονείρων.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep and Hypnosis, ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μας κάνει πιο επιρρεπείς στους εφιάλτες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι κοιμόντουσαν από την αριστερή πλευρά, είχαν 41% πιθανότητα να δουν άσχημα όνειρα, ενώ μόλις το 15% όσων κοιμόντουσαν από τη δεξιά πλευρά έβλεπαν εφιάλτες.

Υπάρχει όμως εξήγηση: σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, οι ασθενείς που κοιμόντουσαν στην αριστερή τους πλευρά παρουσίασαν αλλαγές στην καρδιακή τους δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ένδειξη στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά είναι πιο πιθανό να μετατοπιστεί κατά ένα ελάχιστο ποσό προς τα αριστερά και προς τα δεξιά σε αυτή τη θέση σε σύγκριση με άλλες θέσεις ύπνου. Αντίθετα, όσοι επέλεγαν τη δεξιά πλευρά, δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο τρόπος αυτός είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα υγείας, εάν δεν υπάρχουν ήδη προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα. Αν όμως υπάρχει καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η αλλαγή αυτή στην καρδιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσφορία.

Ο ύπνος ανάσκελα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα όνειρα και ειδικότερα σε άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): «Γνωρίζουμε ότι στα συγκεκριμένα άτομα είναι σύνηθες ο βαθμός της άπνοιας να είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ύπτια θέση, σε σύγκριση με την πλάγια ή μπρούμυτα. Αυτές οι διακυμάνσεις στην αναπνοή μπορεί να πυροδοτήσουν την αντίδραση “μάχη ή φυγή” του οργανισμού, με αποτέλεσμα η άπνοια να προκαλέσει την αίσθηση της απόλυτης ασφυξίας. Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη ενοχλητικών ονείρων ή εφιαλτών» διευκρινίζει η Δρ Lisa Billars, επικεφαλής της νευρολογίας και της ιατρικής του ύπνου στο Kaiser Permanente στην Ατλάντα.

Παρόλα αυτά, για να αποφύγουμε τους εφιάλτες δεν αρκεί μόνο να αλλάξουμε το πλευρό στο οποίο κοιμόμαστε αλλά και γενικά να βελτιώσουμε την υγιεινή του ύπνου και την άνεσή μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η θερμοκρασία του δωματίου παίζει κι εκείνη το ρόλο της. καθώς ένα δροσερό δωμάτιο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μεγάλη σημασία έχει επίσης να αφήσουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μια ώρα πριν από την ώρα της κατάκλισης.

Διαβάστε επίσης

Κοιμάστε πλάι, μπρούμυτα ή ανάσκελα; Τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε στάση ύπνου

Πόνος στη μέση: Η στάση ύπνου που πρέπει να αποφεύγετε

Γιατί βλέπουν εφιάλτες τα παιδιά και πώς να τα ηρεμήσουμε