Ο μη επαρκής ύπνος είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να διαταράξει το σωματικό βάρος των εφήβων.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όσοι κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται επαρκώς.

«Η αύξηση του βάρους θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα υγείας» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Jesús Martínez Gómez, ερευνητής στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Υγείας και Απεικόνισης του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών (CNIC) στη Μαδρίτη της Ισπανίας. «Προς το παρόν διερευνούμε αν η κακή ρουτίνα ύπνου σχετίζεται με τον υπερβολικό χρόνο χρήσης της οθόνης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μεγαλύτεροι έφηβοι κοιμούνται ακόμη λιγότερες ώρες από τους ηλικιακά νεότερους».

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.229 έφηβοι από το πρόγραμμα “SI!”, που εφαρμόστηκε σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ισπανία. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 12 έτη, με ισάριθμη συμμετοχή κοριτσιών και αγοριών. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε όσους έκαναν έναν πολύ σύντομο ύπνο (λιγότερο από 7 ώρες), σύντομο ύπνο (7 έως 8 ώρες) και βέλτιστο ύπνο (8 ώρες ή περισσότερο).

Η ποσότητα του ύπνου μετρήθηκε με έναν φορητό ανιχνευτή δραστηριότητας για επτά ημέρες και τρεις φορές συνολικά για κάθε έφηβο: στα 12, στα 14 και στα 16 έτη. Για την απλούστευση της ανάλυσης, ορίστηκαν οι 8 ώρες ως ο ιδανικός χρόνος ύπνου.

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 12 ετών, μόνο το 34% των συμμετεχόντων ξεκουραζόταν τουλάχιστον 8 ώρες τη νύχτα, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 23% και 19% στην ηλικία των 14 και 16 ετών αντίστοιχα. Τα αγόρια μάλιστα είχαν την τάση να κοιμούνται λιγότερο.

Από την άλλη, οι έφηβοι που κοιμόντουσαν περισσότερο είχαν επίσης καλύτερη ποιότητα ύπνου, δηλαδή ξυπνούσαν λιγότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε σύγκριση όμως με τους εφήβους που κοιμόντουσαν περισσότερο, οι έφηβοι που έκαναν έναν πολύ σύντομο ύπνο είχαν 21% πιθανότητες να είναι υπέρβαροι και 72% παχύσαρκοι σε ηλικία 12 και 14 ετών. Αντίστοιχα, όσοι έκαναν ένα σύντομο ύπνο ήταν 19% πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι και 29% παχύσαρκοι στις ίδιες ηλικίες. Ομοίως, και οι δύο ομάδες των εφήβων που δεν ξεκουράζονταν επαρκώς παρουσίαζαν υψηλότερη βαθµολογία µεταβολικού συνδρόµου κατά μέσο όρο στα 12 και 14 έτη.

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ή και του υπερβολικού βάρους ήταν 27%, 24% και 21% στην ηλικία των 12, 14 και 16 ετών, αντίστοιχα.

«Οι συσχετίσεις μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και των αρνητικών επιπτώσεων ήταν ανεξάρτητες από την πρόσληψη τροφής και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος ο ύπνος είναι σημαντικός. Το υπερβολικό βάρος και το μεταβολικό σύνδρομο συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προγράμματα για την υγεία στα σχολεία θα πρέπει να διδάσκουν και καλές συνήθειες ύπνου. Οι γονείς μπορούν να δώσουν το καλό παράδειγμα με το να έχουν σταθερή ώρα ύπνου και να περιορίζουν το χρόνο της οθόνης το βράδυ. Απαιτούνται επίσης δημόσιες πολιτικές για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος υγείας», αναφέρει καταληκτικά ο Jesús Martínez Gómez.

Διαβάστε επίσης

Ανήσυχα παιδιά: Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία

Παιδική παχυσαρκία: Το χαρακτηριστικό που αυξάνει τον κίνδυνο – Αλλά εσείς καμαρώνετε