Η χορτοφαγική διατροφή καθώς και αυτή που βασίζεται σε ψάρια μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερο κρέας σύμφωνα με μεγάλη βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, ιδιαίτερα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που μπορεί να αντικατοπτρίζει τα χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης καθώς και την χαμηλή πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, εντούτοις δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς όσον αφορά τα οφέλη αλλά και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους, αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία από μεγάλες έρευνες είναι λίγα και δεν έχουν αναφερθεί τυχόν διαφορές όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γι’ αυτό και η ομάδα των ερευνητών  χρησιμοποίησε στοιχεία από από την μελέτη EPIC προκειμένου να διερευνήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε κρεατοφάγους, ψαροφάγους και χορτοφάγους για μια περίοδο 18 ετών.

Η έρευνα επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δρ. Tammy Tong περιελάμβανε  πληροφορίες από 48.188 ανθρώπους μέσου όρου ηλικίας 45 ετών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη τα έτη 1993-2001 και δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακού κινδύνου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε κρεατοφάγους (24.428), ψαροφάγους (7.506) και χορτοφάγους μεταξύ των οποίων και vegan (16.254).

Παρατηρήθηκαν 2.820 περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων και 1072 εγκεφαλικών επεισοδίων στη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συμπεριλαμβανομένων 519 περιπτώσεων ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και 300 αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αφού ελήφθησαν υπόψη πιθανοί παράγοντες κινδύνου όπως το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και η φυσική δραστηριότητα, οι ψαροφάγοι και οι χορτοφάγοι είχαν κατά 13% και 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων αντίστοιχα συγκριτικά με τους κρεατοφάγους.

Αυτό ισοδυναμεί με δέκα λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων σε χορτοφάγους συγκριτικά με τους κρεατοφάγους ανά 1000 άτομα που τρέφονται με αυτή τη διατροφή σε διάστημα δέκα ετών. Η διαφορά εν μέρει αποδίδεται στον χαμηλότερο ΔΜΣ και τα χαμηλότερα ποσοστά αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και διαβήτη που σχετίζονται με αυτού του τύπου τις δίαιτες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αντιθέτως οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν κατά 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, που αντιστοιχεί σε τρία περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου ανά 1000 ανθρώπους σε διάστημα δεκαετίας κυρίως οφειλόμενα σε ένα υψηλότερο ποσοστό αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι χορτοφάγοι και οι vegan στην έρευνα είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορούσας χοληστερόλης και επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών συγκριτικά με τους κρεατοφάγους (π.χ. βιταμίνη Β12) που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν αυτά τα ευρήματα σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Πρόκειται ωστόσο για μια παρατηρητική μελέτη και ως τέτοια δεν μπορεί να διαπιστώσει την αιτία του φαινομένου. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα με τη συμμετοχή υψηλού ποσοστού μη κρεατοφάγων για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα και να εκτιμηθεί η σχέση τους με την κλινική πρακτική και τη δημόσια υγεία, επισημαίνουν οι μελετητές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Mark Lawrence από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που διαπιστώνεται στη μελέτη δεδομένου ότι «βασίζεται σε αποτελέσματα μιας μόνο μελέτης και αναφέρεται σε μια αύξηση μέτρια συγκριτικά με τους κρεατοφάγους».