Οι ευαισθησίες σε τρόφιμα όπως το αγελαδινό γάλα και τα φιστίκια θα μπορούσαν να ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Allergy and Clinical Immunology. Πρόκειται για τα ευρήματα από δύο μελέτες που εκπόνησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, τα οποία ενοχοποιούν την αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) -τα αντισώματα πίσω από τις αλλεργικές αποκρίσεις- για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, ακόμα και αν η επαφή με τα αλλεργιογόνα είναι ασυμπτωματική.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αντισώματα IgE που παράγονται ως απόκριση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων προκαλούν άμεσα τον αυξημένο κίνδυνο. Είναι η πρώτη όμως που αποκαλύπτει αυτές τις συσχετίσεις και πλειοδοτεί έτσι σε παλαιότερα ευρήματα που συνδέουν τη φλεγμονή από τις αλλεργικές αντιδράσεις με την καρδιαγγειακή νόσο, όπως οι πρόσφατες αναφορές για σύνδεση της παραγωγής IgE επί συνδρόμου α-γαλακτόζης (αλλεργική αντίδραση στον υδατάνθρακα γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη του βόειου κρέατος) με τη στεφανιαία νόσο.

Όσον αφορά τα νέα ευρήματα, σημειώνεται ότι η σχέση απόκρισης IgE και καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν ισχυρότερη για το αγελαδινό γάλα και σε μικρότερο βαθμό για τρόφιμα όπως τα φιστίκια και οι γαρίδες, ενώ παρέμεινε ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση των αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές νόσους όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Αρκεί η ευαισθησία

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με κλινικές αλλεργικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων και υπέθεσαν ότι, εφόσον συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά τα τρόφιμα με αλλεργιογόνα, η επαφή ήταν ασυμπτωματική. Έτσι, χαρακτήρισαν αξιοσημείωτο ότι η σύνδεση καρδιαγγειακού κινδύνου και παραγωγή ανοσοσφαιρινών αναδείχθηκε σε περιπτώσεις απλής ευαισθησίας στα τροφικά αλλεργιογόνα και όχι κλινικής συμπτωματολογίας αλλεργικής αντίδρασης.

«Μας εξέπληξαν τα ευρήματα, καθώς η αντισωματική απόκριση IgE σε τρόφιμα είναι πολύ συνηθισμένη (αφορά το 15% των Αμερικανών ενηλίκων για κοινά τροφικά αλλεργιογόνα) και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εκδηλώνουν συμπτώματα κατά την κατανάλωση του τροφίμου. Ως αλλεργιολόγοι, σκεφτόμασταν ότι δεν έχει σημασία αν οι άνθρωποι η αντισωματική απόκριση IgE στα τρόφιμα εφόσον δεν συνοδεύεται από εκδηλώσεις» σχολίασε η Δρ Corinne Keet, M.D., καθηγήτρια Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, σημειώνοντας την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την απόδειξη αιτιώδους συνάφειας.

Το ερευνητικό project χρηματοδοτήθηκε από το ο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και βασίστηκε σε δύο βάσεις δεδομένων: στην «Εθνική έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES)» και στοιχεία περί τη θνησιμότητα για 4.414 ενήλικες που εγγράφηκαν κατά το διάστημα  2005-2006 και παρακολουθήθηκαν για έως και 14 χρόνια, και στην «Πολυεθνική Μελέτη για την Αθηροσκλήρωση (MESA)» και τα δεδομένα 960 συμμετεχόντων εγγράφηκαν το διάστημα 2000-2002 και παρακολουθήθηκαν για 19 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Έχει το παιδί αλλεργία στα φιστίκια; Η θεραπεία που την ελέγχει

Κορωνοϊός: Νοσούν πιο βαριά οι αλλεργικοί; Έρευνα απαντά

Νέα μέθοδος πρόληψης και θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες