Ο θηλασμός λειτουργεί ως ασπίδα για το βρέφος, έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρεία Διαβήτη. Σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της έρευνα της οποίας ηγήθηκε η Ελληνίδα ερευνήτρια Άννα-Μαρία Λαμπούση, το μητρικό γάλα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 σε αντίθεση με το «ένοχο» αγελαδινό.
Τα ευρήματα εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνών για τον διαβήτη τύπου 1 που οδηγεί σε απορρύθμιση του σακχάρου μέσα από την καταστροφή των υπεύθυνων για την παραγωγή ινσουλίνης β – κυττάρων του παγκρέατος, και το οποίο γνωρίζει σημαντική αύξηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με ετήσιο ρυθμό 3,4% και 1,9% αντίστοιχα. Αν και ο συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παρόντων (ιοί, τρόφιμα) θεωρείται ότι πυροδοτεί την πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, η ερευνητική ομάδα προέβη σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των διαθέσιμων διατροφικών μελετών, εστιάζοντας στα τρόφιμα που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο ως σχετιζόμενα με τη νόσο.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε 152 μελέτες από ένα σύνολο 5.935 που διατίθενται στις βιοϊατρικές και φαρμακολογικές βάσεις δεδομένων δημοσιευμένης βιβλιογραφίας Medline, Embase και Cochrane Library, και σε 27 διατροφικά στοιχεία που έχουν σχετιστεί με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων που καταναλώνονταν από τη μητέρα κατά τη λοχεία και τα παιδιά κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:
Σημειώνεται πως η ηλικία έναρξης κατανάλωσης τυποποιημένου γάλακτος, κρέατος και λαχανικών δεν παρουσίασε συνάφεια με τη νόσο, ούτε και η πρόσληψη γλουτένης και βιταμίνης D από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν ο χρόνος εισαγωγής των τροφίμων ή η διάρκεια του θηλασμού συντελεί στην προστασία του παιδιού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους για τα ευρήματα, η προώθηση της ωρίμανσης του ανοσοποιητικού συστήματος και η ενίσχυσή του μέσω βελτίωσης του εντερικού μικροβιώματος από το μητρικό γάλα αποτελούν το ένα σκέλος της εξήγησης, η οποία στηρίζεται επιπλέον στην υπόθεση πως ορισμένα αμινοξέα στο αγελαδινό γάλα ευθύνονται για την επίθεση του ανοσοποιητικού στα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Διαβάστε επίσης
Μητρικό γάλα: Η μέθοδος που το εμπλουτίζει και πολλαπλασιάζει τα οφέλη του
Το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας
Διαβήτης τύπου 1 – Νεογνά: Νέα μέθοδος προβλέπει τον κίνδυνο νόσου