Η σεμαγλουτίδη μείωσε κατά 20% τα καρδιαγγειακά συμβάματα σε παχύσαρκους ασθενείς χωρίς διαβήτη που συμμετείχαν στην έρευνα «SELECT – Σεμαγλουτίδη και καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε ασθενείς με υπερβαρότητα ή παχυσαρκία χωρίς διαβήτη». Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.

«Είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ωστόσο, ενώ ο περιορισμός της καρδιαγγειακής νόσου με την διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης, της υπέρτασης και του διαβήτη αποτελεί συνήθη πρακτική, η ιδέα της καταπολέμησης της παχυσαρκίας ως μέσο για την μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών δεν προχωρούσε λόγω ανεπάρκειας στοιχείων που να αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή οι φαρμακολογικές παρεμβάσεις κατά του υπερβολικού βάρους βελτιώνουν τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα» σχολίασε ο Michael Lincoff, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της εμλέτης SELECT και αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland. Όπως επεσήμανε, η σεμαγλουτίδη αποδεικνύεται το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο Δρ Michael Lincoff, (Πηγή φωτογραφίας: Cleveland Clinic)

Πάνω από 17.000 συμμετέχοντες 

H μελέτη SELECT διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2023 και συμπεριέλαβε πάνω από 17.000 από 41 χώρες ηλικίας 45 ετών και άνω με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια ή/και περιφερική αρτηριακή νόσος) αλλά όχι διαβήτη και δείκτη μάζας σώματος 27 ή μεγαλύτερο (μετά το όριο του υπέρβαρου). Οι συμμετέχοντες διακρίθηκαν τυχαία σε μια ομάδα σεμαγλουτίδης (πειραματική) που λάμβανε 2,4 mg υπό μορφή ένεσης μία φορά την εβδομάδα και μια ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο, ενώ όλοι συνέχισαν τη συνήθη θεραπεία για την καρδιαγγειακή νόσο όπως αντιλιπιδαιμικά και αντιαιμοπεταλικά φάρμακα, β-αποκλειστές ή άλλα φάρμακα.

Η σεμαγλουτίδη σχετίστηκε με 20% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και, συγκεκριμένα, μόλις 6,5% από την πειραματική ομάδα κατέληξαν από καρδιαγγειακή αιτιολογία ή υπέστησαν  μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι 8,0% των ασθενών της ομάδας εικονικού φαρμάκου. Το όφελος της σεμαγλουτίδης ήταν παρόμοιο και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικού βάρους.

Όσον αφορά ανεπιθύμητες ενέργειες, οι ερευνητές ανέφεραν τα αναμενόμενα, ήτοι γαστρεντερικές εκδηλώσεις όπως ναυτία και διάρροια που οδήγησαν σε διακοπή της θεραπείας το 16,6% των συμμετεχόντων έναντι 8,2% για τους ασθενείς του εικονικού φαρμάκου. Αναφέρθηκαν επίσης ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά διαταραχών της χοληδόχου κύστης στην ομάδα της σεμαγλουτίδης (2,8% έναντι 2,3%), όχι όμως περιστατικά σοβαρών γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως παγκρεατίτιδα, ψυχιατρικές διαταραχές ή νεφρική βλάβη.

«Πλέον αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα είναι στην ουσία μεταβολικές ασθένειες, και παρ’ όλα αυτά, οι αποτελεσματικές θεραπείες παραμένουν σημαντικά περιορισμένες» δήλωσε ο Δρ Lincoff, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρημάτων για την ανάδειξη της σεμαγλουτίδης σε όπλο κατά του σχετιζόμενου με το βάρος καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ένας περιορισμός της κλινικής δοκιμής ήταν ο περιορισμός του δείγματος σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, συνεπώς δεν διερευνήθηκε ο ρόλος της σεμαγλουτίδης στην πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα χωρίς καρδιαγγειακό ιστορικό.

Διαβάστε επίσης:

Αναισθησία: Ο σοβαρός κίνδυνος που απειλεί όσους λαμβάνουν φάρμακα παχυσαρκίας

Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα