Τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό. Μια ακόμα σημαντική τους συμβολή είναι στην προστασία της όρασης.

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το Baylor College of Medicine, διαπιστώνοντας ότι ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την ξηροφθαλμία. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το συχνό πρόβλημα των οφθαλμών, συνήθως χρησιμοποιούν οφθαλμικές σταγόνες, τζελ ή και αλοιφές για να το αντιμετωπίσουν.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από πειράματα που διενήργησαν σε ποντίκια στο εργαστήριο. Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά είδη βακτηρίων του εντέρου για να παρατηρήσουν τις επιδράσεις τους: βακτήρια από ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο Sjögren, μια πάθηση που προκαλεί σοβαρή ξηροφθαλμία, και βακτήρια από υγιή άτομα.

Τα πειραματόζωα που έλαβαν τα βακτήρια από τους ασθενείς με σύνδρομο Sjögren ανέπτυξαν πιο σοβαρή οφθαλμική νόσο σε ξηρές συνθήκες σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια του εντέρου από υγιή άτομα θα μπορούσαν δυνητικά να θωρακίσουν την επιφάνεια του ματιού σε ξηρές συνθήκες.

Αναλύοντας περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια θεραπεία με προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσε να παρέχει παρόμοια προστατευτική δράση. Για να το επαληθεύσουν, διεξήγαγαν ένα διαφορετικό πείραμα χρησιμοποιώντας ένα παρόμοιο πειραματικό μοντέλο, χρησιμοποιώντας ποντίκια με ξηροφθαλμία και ένα από του στόματος χορηγούμενο προβιοτικό βακτηριακό στέλεχος με την ονομασία Limosilactobacillus reuteri DSM17938.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ανθρώπινης προέλευσης, είναι διαθέσιμο στο εμπόριο και έχει δείξει προστατευτικές επιδράσεις στο έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια, αν και δεν έχει δοκιμαστεί στο πλαίσιο της υγείας των ματιών.

Στο πείραμα, τα ποντίκια υποβλήθηκαν πρώτα σε θεραπεία με αντιβιοτικά για να εξαλειφθεί μεγάλο μέρος των «καλών» βακτηρίων του εντέρου. Στη συνέχεια, τα ποντίκια εκτέθηκαν σε εξαιρετικά ξηρές συνθήκες και τους χορηγήθηκαν καθημερινές δόσεις είτε των προβιοτικών βακτηρίων είτε ενός φυσιολογικού ορού.

Μετά από πέντε ημέρες, τα μάτια των ποντικιών εξετάστηκαν για τυχόν σημάδια ασθένειας. Όπως διαπιστώθηκε, όσα ποντίκια έλαβαν τα προβιοτικά βακτήρια κατέληξαν να έχουν σημαντικά υγιέστερα μάτια από εκείνα που δεν έλαβαν. Τα ποντίκια αυτά είχαν επίσης αυξημένο αριθμό βλεννογόνων κυττάρων, των εξειδικευμένων κυττάρων που παράγουν βλεννίνη στον ιστό των ματιών, ένα ζωτικό συστατικό των δακρύων.

Συμπερασματικά, η δρ. Laura Schaefer, από το Baylor College of Medicine στο Τέξας, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το κατάλληλο από του στόματος προβιοτικό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη διαχείριση της ξηροφθαλμίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ASM Microbe 2023, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

«Τα “καλά” βακτήρια που διαβιούν στο μικροβίωμα του εντέρου έχουν συσχετιστεί με την υγεία και την προστασία από ασθένειες σε πολλά μέρη του σώματος, όπως το έντερο, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μικροβίωμα του εντέρου έχει θετική επίδραση στα μάτια μας» καταλήγει η δρ. Laura Schaefer.

Διαβάστε ακόμη:

Ξηροφθαλμία: Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα

Όραση: Έξι λόγοι που σας «καίνε» τα μάτια σας – Τι να κάνετε

Ψηφιακή κόπωση: Το κόλπο 20-20-20 που ξεκουράζει τα μάτια – Πώς γίνεται