Νιώθετε φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια; Τα μάτια σας τσούζουν και έχετε ερυθρότητα; Έχετε δακρύρροια ή θολή όραση; Ίσως έχετε ξηροφθαλμία. Μάθετε τις συχνότερες αιτίες, τους τρόπους αντιμετώπισης και κάντε το τεστ για να διαπιστώσετε αν όντως υποφέρετε από ξηροφθαλμία.

Οι συχνότερες αιτίες

Ο υπολογιστής

Αν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ώρες που ξοδεύονται μπροστά σε μια οθόνη, προκαλούν ξηροφθαλμία και ερεθισμό στα μάτια. Όταν κοιτάτε το κινητό, το tablet ή την τηλεόραση, ανοιγοκλείνετε λιγότερο τα μάτια σας, με αποτέλεσμα να ξηραίνονται. Η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να αλλοιώσει την σύσταση των δακρύων σας, όπως η μειωμένη παραγωγή βλέννας ή λιπιδίων.

Η ηλικία

Ο βαθμός σοβαρότητας της ξηροφθαλμίας αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι συχνά πάσχουν από ορισμένες ασθένειες που επιτείνουν το πρόβλημα ξηροφθαλμίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ρευματισμοί κ.α.

Οι αλλεργίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν την ξηροφθαλμία. Η αλλεργία, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Αναλόγως σε τι έχετε αλλεργία, μπορείτε να ακολουθήσετε μια ποικιλία θεραπειών που να ανακουφίζουν και τα συμπτώματα της αλλεργίας αλλά και της ξηροφθαλμίας.

Η εμμηνόπαυση

Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αλλά και κατά τη διάρκεια της, το σώμα σας θα υποστεί πολλές ορμονικές αλλαγές. Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η ξηροφθαλμία. Στην περίπτωση που έχετε συμπτώματα όπως τσούζουν τα μάτια σας, κοκκινίζουν και τα νιώθετε κουρασμένα, ενώ είστε στην εμμηνόπαυση συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κάντε το τεστ τώρα για να μάθετε

To τεστ, θα σας δώσει μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα για το αν έχετε ξηροφθαλμία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για την ολοκληρωμένη θεραπεία σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Κάντε το τεστ Εδώ

Χρήσιμες συμβουλές

  • Πίνετε πολλά υγρά (νερό, χυμούς ή τσάι). Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια σας θα παραμείνουν ενυδατωμένα εκ των έσω.
  • Εξασφαλίστε ότι η υγρασία του χώρου σας είναι επαρκής τοποθετώντας δοχεία νερού στο σπίτι ή με τη χρήση υγραντήρα.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την εργασία στον υπολογιστή ή κάνετε συχνά διαλείμματα.
  • Διαβάζετε και παρακολουθείτε τηλεόραση με σχετικά χαμηλό φωτισμό.
  • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα τεχνητά δάκρυα. Πολλά τεχνητά δάκρυα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να ανακουφίζουν προσωρινά από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, αλλά το ενοχλητικό πρόβλημα επανέρχεται. Στα φαρμακεία, ωστόσο, υπάρχουν τεχνητά δάκρυα που παρέχουν οσμωπροστασία, χρησιμοποιούν, δηλαδή, συμβατές διαλυμένες ουσίες που διεισδύουν βαθιά κάτω από τη δακρυϊκή στοιβάδα στα οφθαλμικά επιθηλιακά κύτταρα για να τα προστατεύσουν.
  • Αν εργάζεστε σε υπολογιστή για να περιορίσετε το πρόβλημα κάνετε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων από την οθόνη κάθε 20 λεπτά, εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται 20 και παραπάνω μέτρα μακριά. Βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό σας για να μην το ξεχνάτε. Προσπαθήστε να ανοιγοκλείνετε πιο συχνά τα μάτια σας. Να θυμάστε ότι η οθόνη του λάπτοπ πρέπει να βρίσκεται σε ίση απόσταση με τα τεντωμένα σας χέρια. Επίσης, προσοχή και στα smartphones, που συνηθίζετε να τα κρατάτε πολύ κοντά στα μάτια σας. Πρέπει να αφήνετε μια απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Μεγαλώστε τα γράμματα ώστε να διαβάζετε με μεγαλύτερη ευκολία από απόσταση.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο xirofthalmia.gr