Τη συσχέτιση μεταξύ της ξηροφθαλμίας και της κατάθλιψης επιχείρησαν οι επιστήμονες εξάγοντας το συμπέρασμα πως  η κατάθλιψη και η σοβαρή ξηροφθαλμία μπορεί να συνδέονται.

Η ξηροφθαλμία είναι πολύ συνήθης, επηρεάζοντας περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Όρασης των Η.Π.Α. Αυτό που διαφέρει είναι η εντονότητα των συμπτωμάτων, αφού ορισμένοι μπορεί να αποκτούν πιο έντονη ξηροφθαλμία όταν βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, γεγονός που αντιμετωπίζεται με σταγόνες και τακτικά διαλείμματα. Άλλοι αντιμετωπίζουν πιο έντονο πρόβλημα που σχετίζονται με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο Sjögren ή ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology, δείχνει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και των πιο έντονων συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας.  Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν πως από τους συνολικά 535 ενήλικες, εκείνοι που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη είχαν σοβαρότερο πρόβλημα ξηροφθαλμίας κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όπως τονίζει ο Gui-shuang Ying, επικεφαλής ερευνητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, «είναι αρκετά εύκολο να δει κανείς πως η έντονη ξηροφθαλμία επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων». Από την άλλη πλευρά,  «υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να αντιλαμβάνονται διαφορετικά το αίσθημα του πόνου», όπως τόνισε ο Yi Zhou, φοιτητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Επίσης, παρατηρείται και ένα τρίτο ενδεχόμενο σενάριο να ευθύνονται για την εμφάνιση της ξηροφθαλμίας και της κατάθλιψης οι ίδιοι παράγοντες.

Η έρευνα

Για την έρευνα, 535 ενήλικες με ξηροφθαλμία συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή για τη δοκιμή συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την ανακούφιση της πάθησης. Στην αρχή, καθώς και 6 και 12 μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την ψυχική τους ηρεμία. Περίπου το 13% με 17% των ασθενών διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.

Πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την πρόκληση ξηρότητας στους οφθαλμούς. Ωστόσο στην παρούσα έρευνα δεν υπήρξε κάποια συσχέτιση μεταξύ των αντικαταθλιπτικών και της έντασης της ξηρότητας.

Οι ερευνητές επιχείρησαν να ελέγξουν και την πιθανότητα να σχετίζεται κάποια φλεγμονή με την εμφάνιση της ξηροφθαλμίας και την ανάπτυξη της κατάθλιψης, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάποια τέτοια συσχέτιση.

Όποιοι και αν είναι οι μηχανισμοί, τα ευρήματα καταδεικνύουν πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας της ξηροφθαλμίας και της ψυχικής υγείας και αυτό είναι το σημαντικότερο που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης. «Αν για παράδειγμα τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας ενός ασθενή είναι χειρότερα από την κλινική εικόνα της νόσου, τότε ίσως θα ήταν σκόπιμο να γίνει έλεγχος ψυχικής υγείας», κατέληξε ο Zhou

Διαβάστε επίσης:

Ξηροφθαλμία: Η απρόσμενη αλλά αποτελεσματική λύση για τον κνησμό και τον ερεθισμό

Ξηροφθαλμία: Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα

Όραση: Επτά top tips που προφυλάσσουν τα μάτια από τους κινδύνους