Αν έχετε αντιμετωπίσει ενοχλητική ξηρότητα στα μάτια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης. Πρόκειται για την εποχή όπου τα επίπεδα υγρασίας της ατμόσφαιρας είναι χαμηλότερα, ενώ παράλληλα τείνουμε να κινούμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιώντας συσκευές θέρμανσης. Όλες αυτές οι συνθήκες απορροφούν τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας του αέρα, ευνοώντας την ανάπτυξη ξηροφθαλμίας.

Φυσικά, δε μπορείτε να κάνετε τίποτα για τα καιρικά φαινόμενα, μπορείτε ωστόσο να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προλάβετε την ξηρότητα των ματιών. Σε περίπτωση, όμως, που έρθετε αντιμέτωποι με τα ενοχλητικά συμπτώματα, υπάρχουν εύκολοι τρόποι αντιμετώπισης, ώστε να ανακουφιστείτε άμεσα. Ίσως, δε, χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό θεραπειών για καλύτερα αποτελέσματα.

Πώς θα προλάβετε την ξηροφθαλμία

Πριν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσετε την ενοχλητική πάθηση των ματιών, προσπαθήστε να την προλάβετε. Μερικοί τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητες ξηροφθαλμίας είναι:

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά.
  • Διατηρήστε τους χώρους όπου κινείστε όσο πιο δροσερούς μπορείτε.
  • Δοκιμάστε να προσθέσετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας, καθώς θεωρείται ότι βοηθούν στη μείωση της ξηροφθαλμίας.
  • Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε έξω. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσετε τα μάτια σας από την ξηρότητα της ατμόσφαιρας.

Τα φάρμακα που επηρεάζουν

Είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής την οποία λαμβάνετε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φαρμάκων που προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα είναι τα αντικαταθλιπτικά και αντισυλληπτικά χάπια, καθώς και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ώστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή. Μη σταματήσετε σε καμία περίπτωση τη λήψη αυτών των φαρμάκων εάν δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Υπάρχουν, επιπλέον, πολλές υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να έχουν ως σύμπτωμα την ξηροφθαλμία, όπως οφθαλμικές λοιμώξεις, σύνδρομο Sjögren, ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ξηρότητας στα μάτια, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απλοί και εξασφαλίζουν άμεση ανακούφιση.

Τεχνητά δάκρυα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τεχνητά δάκρυα από το φαρμακείο, χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτά θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε τη φυσική υγρασία των ματιών σας. Εάν φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι τα τεχνητά δάκρυα που θα προμηθευτείτε χρησιμοποιούνται σε φακούς.

Εφαρμόστε τα τεχνητά δάκρυα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες. Εάν οι σταγόνες περιέχουν συντηρητικά, η συχνότερη εφαρμογή τους μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας.

Οφθλασμικές αλοιφές. Οι αλοιφές είναι ακόμη ένα προϊόν που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή. Οι αλοιφές είναι συνήθως πιο παχύρρευστες από τις σταγόνες και εφαρμόζονται στην εσωτερική κάτω γραμμή των ματιών. Προτιμήστε ιδανικά να εφαρμόζετε την αλοιφή το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, καθώς η παχύρρευστη υφή τους ενδέχεται να θολώνει την όρασή σας προσωρινά.

Υγραντήρες εσωτερικού χώρου. Εκτός από ουσίες που σχετίζονται άμεσα με τα μάτια, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο περιβάλλων χώρος στον οποίο κινείστε έχει συνθήκες φιλικές για την υγεία των ματιών σας.

Ένας παράγοντας που ενθαρρύνει την ξηροφθαλμία είναι η χρήση συσκευών θέρμανσης σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κρυώσετε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα εσωτερικού χώρου, που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη υγρασία στον αέρα του σπιτιού σας.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τους υγραντήρες καθαρούς, διαφορετικά ενδέχεται να αναπτυχθεί μούχλα ή βακτήρια, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για ασθένειες.

Ζεστές κομπρέσες. Εάν τα μάτια σας είναι πολύ ερεθισμένα και κόκκινα, οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και της δυσφορίας. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και απλώστε την στα μάτια για περίπου 10 λεπτά, ώστε να ανακουφιστούν και να ξεκουραστούν.

Η ξηροφθαλμία είναι ένα συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου και, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν εάν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα. Σε περίπτωση που επιμείνουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξηροφθαλμία: Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα

Όραση: Έξι λόγοι που σας «καίνε» τα μάτια σας – Τι να κάνετε

Ψηφιακή κόπωση: Το κόλπο 20-20-20 που ξεκουράζει τα μάτια – Πώς γίνεται