Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να επιδείξουν όσοι επιβίωσαν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο για την ψυχική τους υγεία, καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων, τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κοινές εμπειρίες που μοιράζονται αυτοί οι ασθενείς.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνά τους, περίπου το ένα τρίτο των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο «βυθίζεται» στην  κατάθλιψη – σε σύγκριση με το 5%-13% των ενηλίκων που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί η ψυχική νόσος, μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ποιότητα ζωής και να δυσκολέψει περαιτέρω την ανάρρωση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η κατάθλιψη μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αποτελεί και μια φυσιολογική ψυχολογική αντίδραση στο άγχος του τραυματισμού, της αναπηρίας ή της αναμέτρησης με το θάνατο που επέφερε το εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί ο Δρ. Lee H. Schwamm, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη και μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί από δομικές ή βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Εάν δηλαδή τραυματιστούν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, τα συστήματα που ρυθμίζουν το συναίσθημα μπορεί να υποστούν βλάβες και να προκαλέσουν καταθλιπτικά συμπτώματα και άγχος ή συμπτώματα που μοιάζουν με μετατραυματικό στρες στους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο καθηγητής προτείνει σε αυτά τα άτομα να αναζητήσουν αξιολόγηση και θεραπεία από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Επειδή το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, το φαγητό και άλλες σωματικές λειτουργίες, η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας, μαζί με την προσέγγιση φίλων και συγγενών για συναισθηματική υποστήριξη και για να ξεπεραστεί κάθε στίγμα που σχετίζεται με την αναζήτηση βοήθειας για τα ψυχικά νοσήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και σήμερα που η ψυχική υγεία τίθεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αρκετοί από τους επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια, παρότι ενδεχομένως να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη, για να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να αναζητήσουν θεραπεία.

Οι συνδυασμοί που σώζουν 

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές κατάθλιψης, ένας συνδυασμός συμβουλευτικής, φαρμακευτικής αγωγής, μείωσης του στρες και τακτικής άσκησης μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θεραπεία της κατάθλιψης δεν βελτιώνει μόνο τη διάθεση, αλλά ενισχύει επίσης τη σωματική, γνωστική και πνευματική αποκατάσταση.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη συμβαδίζει με χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης. Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή ένας συνδυασμός πόρων μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική μακροπρόθεσμη ευημερία των ατόμων που βίωσαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για την κατάθλιψη μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε επίσης: 

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Τα ύποπτα συμπτώματα – Το εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Έξι SOS κινήσεις που προστατεύουν την καρδιά