Άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης ενδέχεται να κατακλύσουν τους ασθενείς που βρίσκονται στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. Τι μπορεί να τους ανακουφίσει; Ένας ειδικός και τριχωτός θεραπευτής με έντονη όσφρηση, που προσφέρει σημαντική βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες και οπτικές δυσλειτουργίες: ένας σκύλος θεραπευτής .

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Saskatchewan (USask), οι σκύλοι θεραπείας του St. John Ambulance μόλις σε 10 λεπτά επαφής τους με τους ασθενείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Royal University Hospital (RUH) στο Saskatoon, κατάφεραν να ανακουφίσουν τον πόνο και τις ψυχικές διαταραχές και να αυξήσουν σημαντικά την ευεξία των ασθενών, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν τους προσφέρθηκε η συγκεκριμένη θεραπεία.

Tα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Η συμβολή των σκύλων στους ασθενείς 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της δρ. Colleen Dell, επικεφαλής του Ερευνητικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan (USask) και συνιδρύτρια του προγράμματος PAWS Your Stress. Παράλληλα, συμμετείχαν και ο δρ. James Stempien, επικεφαλής του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής, αλλά και φοιτητές και ερευνητές από άλλα πανεπιστήμια και σύμβουλοι ασθενών.

Αυτό που διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα είναι ότι συνολικά σχεδόν ένας στους δύο παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις: στο 48% των ασθενών μειώθηκε το άγχος, ενώ αντίστοιχα παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο (το 43%), στα συμπτώματα της κατάθλιψης (46%) και στο αίσθημα της ευεξίας (41%).

«Αυτή είναι η πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή του είδους της στον Καναδά – και αλλού από όσο γνωρίζουμε» σημειώνει η δρ. Colleen Dell.

«Ο χώρος των επειγόντων περιστατικών είναι ένα αγχωτικό μέρος και ως γιατρός σε αυτόν τον τομέα, γνωρίζω ότι οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία του ασθενούς είναι ευπρόσδεκτο», καταλήγει ο δρ. James Stempien.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται συνοπτικά η διαδικασία και τα αποτελέσματα της έρευνας:

Διαβάστε επίσης: 

Σκύλοι: Αλλάζουν τις ζωές των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Σκύλοι Θεραπείας: Γιατρεύουν την ψυχή – Ποιους ανθρώπους βοηθούν