Με το που θα τους φορέσουν το ειδικό σαμαράκι εργασίας (harness), προσηλώνονται στην καθοδήγηση του χειριστή τους.

Οι σκύλοι οδηγοί έχουν ένα δύσκολο και ιερό έργο: τη μετακίνηση ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης σε δρόμους αφιλόξενους γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

«Εκπαιδεύονται για να παρέχουν ασφαλείς διαδρομές σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία, εξασφαλίζοντάς τους την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους», επισημαίνει ο ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Liberty Guide Dogs και εκπαιδευτής σκύλων οδηγών (Guide Dog Mobility Instructor), Γιάννης Κονδράρος.

Η εκπαίδευσή τους έχει διάρκεια περίπου δύο χρόνια. Αρχίζει αμέσως μόλις τα επιλέξουν, δηλαδή όταν είναι 52 ημερών. «Τον πρώτο χρόνο της ζωής τους πηγαίνουν στους ανάδοχους γονείς και με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού της Σχολής κοινωνικοποιούνται και εκπαιδεύονται σε θέματα συμπεριφοράς. Παράλληλα με το κουτάβι εκπαιδεύονται και οι ανάδοχοι γονείς. Μετά τον πρώτο χρόνο, όταν ο σκύλος θα έχει φτάσει την ηλικία των 12-14 μηνών, γίνεται η τελική αξιολόγησή του, με εξειδικευμένα κριτήρια, έτσι ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο, που είναι της οδήγησης και της προχωρημένης υπακοής», διευκρινίζει ο κ. Κονδάρος.

Ο σκύλος που θα περάσει επιτυχώς το πρώτο στάδιο, θα εκπαιδευτεί για ένα ακόμη έτος από εκπαιδευτές σκύλων οδηγών και μετά την τελική αξιολόγησή του θα αποκτήσει «πτυχίο» ως σκύλος – οδηγός τυφλών.

«Η Ελλάδα αποτελεί πρόκληση για την εκπαίδευση σκύλων – οδηγών τυφλών, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως, για παράδειγμα, στενά και κακότεχνα πεζοδρόμια με πολλά εμπόδια, κακή οδική παιδεία κ.ά. Μέσω της εκπαίδευσης των σκύλων – οδηγών προσφέρουμε συνοδοιπόρους, οι οποίοι με τις ικανότητές τους αλλάζουν τη ζωή των ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης», διευκρινίζει ο κ. Κονδράρος.

Στους δύσκολους δρόμους της Ελλάδας ο σκύλος – οδηγός τυφλών καλείται να αντιμετωπίσει εμπόδια κατά τη μετακίνηση του χειριστή του, και μάλιστα είναι ικανός να πάρει πρωτοβουλίες (έξυπνη ανυπακοή), έτσι ώστε να τα αποφύγει.

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της σχολής Liberty, υπάρχει λίστα αναμονής από ανθρώπους που επιθυμούν να αποκτήσουν έναν σκύλο – οδηγό. «Οι ενδιαφερόμενοι περνούν από συνέντευξη, έτσι ώστε να γίνει η αξιολόγησή τους. Να διαπιστώσουμε εάν είναι έτοιμοι και έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν σκύλο. Και, φυσικά, οι αιτούντες θα πρέπει να αγαπούν τα σκυλιά και να φροντίζουν για την ευζωία τους. Επίσης, θα πρέπει να είναι ικανοί και αυτόνομοι, έτσι ώστε να αντεπεξέρχονται στην καθημερινή τους διαβίωση», επισημαίνει ο κ. Κονδράρος.

Οι άνθρωποι της Liberty φροντίζουν, κάθε ενδιαφερόμενος να αποκτήσει τον σκύλο που του ταιριάζει, έτσι ώστε να είναι μια χαρούμενη ομάδα.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι στον ενδιαφερόμενο ο σκύλος παρέχεται δωρεάν.

«Το ταξίδι της εκπαίδευσης είναι ωραίο και δύσκολο, αλλά και ανταποδοτικό. Επιβράβευση και ικανοποίησή μας είναι να βλέπουμε την ομάδα μας να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον δρόμο και να έχει ισότιμη ευκαιρία πρόσβασης και διαβίωσης», αναφέρει ο κ. Κονδράρος.

Να σημειωθεί ότι, οι εθελοντές του Liberty Guide Dogs επισκέπτονται σχολεία, καθώς το πρόγραμμα «Liberty with a Guide Dog» έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός Αττικής, σχετικά με τη χρήση, προαγωγή και συμπερίληψη των σκύλων οδηγών στην καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Να επισημάνουμε ότι οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών μπορούν να εισέρχονται, σύμφωνα με τον νόμο 4830, όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων που συνοδεύουν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κονδράρος, επαγγελματίας ταξιτζής έχει αρνηθεί σε άνθρωπο που τον συνόδευε ο σκύλος – οδηγός του την επιβίβασή του στο όχημα.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Liberty Guide Dogs είναι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας European Guide Dog Federation (EGDF) και δόκιμο μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας International Guide Dog Federation (IGDF).

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το πολύτιμο έργο των εθελοντών του Liberty Guide Dogs, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα: https://www.libertyguidedogs.com.

Ο ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Liberty Guide Dogs και εκπαιδευτής σκύλων οδηγών (Guide Dog Mobility Instructor), Γιάννης Κονδράρος

Ο κ. Γιάννης Κονδράρος είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ειδικότητα στη Ζωική Παραγωγή, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Έχει εκπαιδευτεί στην Ολλανδία ως εκπαιδευτής σκύλων – οδηγών και βοηθών, και ως Guide Dog Mobility Instructor from Dogs For CareInstitution.
Από το 2005 υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία ως χειριστής και εκπαιδευτής σκύλων εργασίας, έρευνας και διάσωσης.
Επίσης, παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και στην Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ).

Το 2019 ιδρύει τη Liberty και την ίδια χρονιά –μέχρι σήμερα- αναλαμβάνει εθελοντικά την Ομάδα Σκύλων (Έρευνα και Διάσωση για χαμένα παιδιά) στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Τα τελευταία 12 χρόνια έχει λάβει διαπιστεύσεις από διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια σε Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Τουρκία (Orientation and Mobility instructor- GDMI Netherlands, Guide Dog Instructor- Dogs for Care Netherlands, Instructor for adult trainers-Dog Breeding Conference for Guide Dogs and Service Dogs – International Association (IGDF).

 

Διαβάστε επίσης