Υποστηρίζεται από πλήθος διασημοτήτων, όπως η Gwyneth Paltrow και η Salma Hayek, που διαφημίζουν τα τα οφέλη του στην ομορφιά, την απόδοση και τη συνολική ευεξία. Πρόκειται πράγματι για ένα υγρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζεται ότι προάγει τα πάντα, από το λαμπερό δέρμα μέχρι την υγεία του εντέρου. Πέρα, όμως, από τη φημολογία, τι προσφέρει πραγματικά ο ζωμός από κόκαλα; Γράφοντας στο The Conversation, η Dipa Kamdar, Λέκτορας Φαρμακευτικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο Kingston κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Τι είναι ο ζωμός οστών

Ο ζωμός από κόκαλα είναι το προϊόν που προκύπτει από το σιγοβράσιμο ζωικών οστών, το οποίο συχνά μαγειρεύεται μαζί με χόνδρους, τένοντες και συνδετικό ιστό, για 12 έως 48 ώρες. Αυτή η παρατεταμένη διαδικασία μαγειρέματος έχει ως αποτέλεσμα να εξάγονται στον ζωμό κολλαγόνο, αμινοξέα, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα αλμυρό, πλούσιο σε πρωτεΐνες τελικό προϊόν.

Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα προϊόντα ζωμού, ωστόσο οι σπιτικές παρασκευές παρέχουν καλύτερο έλεγχο συστατικών. Μια κλασική συνταγή περιλαμβάνει οστά (από κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι), νερό, μια σταγόνα ξύδι (για να βοηθήσει στην εξαγωγή των ανόργανων συστατικών), καθώς και λαχανικά ή βότανα για πρόσθετη γεύση.

Το πολύτιμο κολλαγόνο

Ένα από τα μεγαλύτερα φημολογούμενα οφέλη του ζωμού από κόκαλα σχετίζεται με την περιεκτικότητά του σε κολλαγόνο, μια δομική πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ελαστικότητα του δέρματος, την ευκαμψία των αρθρώσεων και την υγεία των συνδετικών ιστών. Μελέτες σε συμπληρώματα κολλαγόνου έχουν συνδέσει την πρωτεΐνη με οφέλη, όπως η ενυδάτωση του δέρματος και η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Ωστόσο, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία για τον ζωμό από κόκαλα δείχνουν ότι δεν παρέχει τις συμπυκνωμένες δόσεις κολλαγόνου που εμπεριέχονται στα συμπληρώματα, επομένως τα σχετιζόμενα οφέλη μπορεί να είναι πολύ πιο μικρότερα. Ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης των απαραίτητων ποσοτήτων κολλαγόνου στον οργανισμό είναι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και υγιεινά λιπαρά.

Εντερική υγεία και ανοσία

Ο ζωμός από κόκαλα περιέχει αμινοξέα όπως η γλουταμίνη, η γλυκίνη και η αργινίνη, τα οποία πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου και ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γλουταμίνη, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με την αποκατάσταση του εντερικού τοιχώματος και την πρόληψη του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

Όσον αφορά στη βασική διατροφή, ο ζωμός από κόκαλα είναι χαμηλός σε θερμίδες, αλλά υψηλός σε πρωτεΐνες, καθιστώντας τον μια χορταστική επιλογή για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, οι οποίοι χρησιμεύουν ιδιαίτερα κατά την αντιμετώπιση μιας ασθένειας και την αποκατάσταση μετά από μια προπόνηση.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των ισχυρισμών σχετικά με τις επιδράσεις του ζωμού από κόκαλα στην υγεία υποστηρίζεται από περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία. Επιπλέον, παρά τα φημολογούμενα οφέλη του, δεν είναι εντελώς ακίνδυνος. Τα κόκαλα των ζώων περιέχουν συχνά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, τα οποία, με το βράσιμο, απελευθερώνονται στον ζωμό, προκαλώντας δυνητικούς κινδύνους στην υγεία, εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

Η έρευνα σχετικά με την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα έχει δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα, συχνά ανάλογα με την πηγή και την ποιότητα των οστών που χρησιμοποιούνται. Ισχύει κι εδώ ο γενικός κανόνας: Η κατανάλωση με μέτρο και η αγορά από αξιόπιστους προμηθευτές είναι τα κλειδιά για την ασφάλεια. Επιπλέον, ορισμένα έτοιμα προϊόντα ζωμού ενδέχεται να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την καταπόνηση των νεφρών. Για όσους προσέχουν, συνιστάται ο έλεγχος των ετικετών ή η παρασκευή σπιτικού ζωμού.

Ο ζωμός οστών περιέχει επίσης γλουταμινικό οξύ, ένα φυσικό αμινοξύ, ικανό να προκαλέσει άγχος ή πονοκεφάλους σε ευαίσθητα άτομα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Επιπλέον, η ακατάλληλη αποθήκευση ή προετοιμασία μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ασφαλούς χειρισμού και των πρακτικών μαγειρέματος.

Μια θρεπτική προσθήκη, όχι μια θαυματουργή θεραπεία

Συμπερασματικά, ο ζωμός από κόκαλα μπορεί να αποτελεί μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά όταν παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας συστατικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται θαυματουργή τροφή ή υποκατάστατο μιας ολοκληρωμένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, αλλά δεν είναι πανάκεια. Όπως με κάθε τάση ευεξίας, μια κριτική ματιά στην επιστήμη και μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή.

Διαβάστε επίσης

Μπορεί μια κρεατόσουπα να νικήσει τη φλεγμονή;

Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποια αλλαγή έκανε η «βασίλισσα της ευεξίας» – Τι τρώει επιτέλους μετά από χρόνια

Το superfood που ξεχωρίζει και αξίζει να γίνει η καθημερινή μας συνήθεια