«Θα φάω κάτι ελαφρύ, μια μπανάνα» θα πούμε στον συναθλητή μας πριν τελικά φτάσουμε στον χώρο της προπόνησης. Μπορεί όμως έστω και κάτι τόσο μικρό να μας επηρεάσει αρνητικά; Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει αυτό το δίλημμα στον κόσμο της γυμναστικής και οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις, ανάλογα και με το είδος της άσκησης.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Leslie Bonci, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πριν από μια προπόνηση υψηλής έντασης είναι να μην φάτε καθόλου. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Δρ Daniel Vigil, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής οικογενειακής ιατρικής και ορθοπεδικής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «η άσκηση με γεμάτο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως παλινδρόμηση, λόξυγγα, ναυτία και εμετό». Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί αποδέχονται ότι ορισμένοι άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι, εάν έχουν μείνει νηστικοί- και μπορεί να χρειαστεί να φάνε πριν από την άσκηση για να εξακολουθήσουν να έχουν αντοχές και να ολοκληρώσουν όλες τις επαναλήψεις.

Γι’ αυτή την κατηγορία αθλούμενων, οι ειδικοί προτείνουν μια εύκολη λύση: την κατανάλωση ενός μικρού σνακ γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που δίνουν ενέργεια, όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. «Το κλειδί εδώ είναι να καταναλώσετε μια μερίδα στο μέγεθος της γροθιάς σας και όχι στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου» επισημαίνει η Δρ Leslie Bonci.

Πριν το αερόβιο

Εάν πρόκειται να τρέξετε, η Δρ Leslie Bonci προτείνει να επιλέξετε ένα τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, ένα σάκχαρο που μετατρέπεται σε ενέργεια. Το σώμα χρειάζεται αυτή την ενέργεια για να εκτελέσει την προπόνηση, να κάψει θερμίδες και να τροφοδοτήσει τους μύες. Η ιδανική επιλογή είναι τα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά ή τα φρούτα, καθώς αυτά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως μια μπάρα granola ή μια μπανάνα. Επιπλέον, φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας περίπου 2,5 ποτήρια νερό.

Πριν τη yoga

Αν ξεκινάτε τη μέρα σας με yoga, φροντίστε να πιείτε προηγουμένως ένα ποτήρι νερό ή χυμό, με έμφαση στο να είναι φυσικός, για να αποφύγετε τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Πριν την προπόνηση ενδυνάμωσης

Για την προπόνηση ενδυνάμωσης, η διατροφολόγος Δρ Bonci μας θυμίζει ότι η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας, διότι οι μύες χρειάζονται καύσιμα για να «εργαστούν». Ωστόσο, μέτρον άριστον και σε αυτή την περίπτωση. «Φυσικά δε μιλάμε για πολύ μπέικον και μια ντουζίνα αυγά, καθώς το μέγιστο θα πρέπει να είναι 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η ποσότητα αυτή καλύπτεται από ένα φλιτζάνι γιαούρτι ή 3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι με ξηρούς καρπούς» διευκρινίζει η κ. Bonci.

Πριν την κολύμβηση

Για τους κολυμβητές, η διατροφολόγος συνιστά να δοθεί προτεραιότητα στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες: «Ένα κουλούρι ή σάντουιτς με τυρί και δύο αυγά παρέχει την ιδανική ποσότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες» συμπληρώνει.

Πριν την ποδηλασία

Οι ποδηλάτες θα πρέπει επίσης να επιμείνουν στις μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων, δεδομένου ότι λόγω της στάσης του σώματος, δεν είναι συνετή η επιβάρυνση του εντέρου.

Διαβάστε επίσης

Το παρακάνετε με το φαγητό όταν την επόμενη έχετε γυμναστική; Δείτε αν θα παχύνετε

Να τι πρέπει να τρώμε πάντα μετά από κάθε προπόνηση