Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αξίζετε λοιπόν συγχαρητήρια που έχετε εντάξει την άσκηση – τη γυμναστική, την προπόνηση ή όπως επιθυμείτε να την αποκαλείτε – στην καθημερινή σας ζωή.

Καλό είναι ωστόσο να προσέξετε και μια ακόμη παράμετρο που σχετίζεται με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την προπόνησή σας, αλλά και με την υγεία σας συνολικά. Ο λόγος για την διατροφη πριν και μετά την άσκηση. Τι είναι προτιμότερο να επιλέξετε;

Δύο ώρες πριν πάτε στο γυμναστήριο μπορείτε να φάτε ένα σνακ που θα αποτελείται, κυρίως, από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως μπάρες δημητριακών, φρυγανιές, κριτσίνια, μπισκότα ή κράκερς ολικής άλεσης εξηγούν οι διαιτολόγοι. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να σας τροφοδοτήσουν με ενέργεια που θα σας χρειαστεί στη διάρκεια της προπόνησης.

Μετά την άσκηση προκειμένου να διατηρήσετε και να αναπληρώσετε το μυϊκό γλυκογόνο που χάθηκε την ώρα της γυμναστικής, είναι απαραίτητο ένα σνακ με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως ένα τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα ή ένα γιαούρτι ή ένα γάλα 2% με δημητριακά ολικής άλεσης. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε σε κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού με την δικαιολογία ότι μόλις κάψατε θερμίδες λόγω της άσκησης. Αυτή η δικαιολογία δεν ευσταθεί.

Επίσης δύο ώρες πριν την άσκηση καλό είναι να πιείτε 400-600 ml υγρών, κατά προτίμηση νερού. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορείτε να πίνετε νερό κάθε 15′-20′, εφόσον η προπόνηση είναι εντατική και προκαλεί εφίδρωση, ενώ μετά την άσκηση συστήνονται 450 – 675 ml υγρών για κάθε μισό κιλό απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της γυμναστικής (εφόσον έχετε ασκηθεί με εντατικό ρυθμό).

Διαβάστε επίσης

Το παρακάνετε με το φαγητό όταν την επόμενη έχετε γυμναστική; Δείτε αν θα παχύνετε

Να τι πρέπει να τρώμε πάντα μετά από κάθε προπόνηση