Ίσως η όψη της γυναίκας στη φωτογραφία να είναι αυτή που θα είχε οποιοσδήποτε μάθαινε ότι θα πρέπει να κόψει τηγανιτές πατάτες, ψωμί, μπισκότα, μακαρόνια και οτιδήποτε ακόμα μπορεί να θέσει την υγεία του στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων που αποτελούν αποδεδειγμένο σύμμαχο ατόμων σε αντιδιαβητική αγωγή θα πρέπει να υιοθετηθούν και από όσους είναι στο στάδιο προδιαβήτη ή έχουν διαγνωστεί με τη νόσο και δεν λαμβάνουν φάρμακα.

Η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open έδειξε ότι μεταξύ μιας ομάδας που ακολούθησε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και μιας ομάδας ελέγχου που παρέμεινε στη συνηθισμένη της διατροφή, οι συμμετέχοντες από την πρώτη σημείωσαν μείωση 0,23% στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) -μείωση μικρή αλλά κλινικά σημαντική κατά τους ερευνητές-, καθώς επίσης απώλεια σωματικού βάρους και χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα σακχάρου για τους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων κυμαίνονταν στα όρια προδιαβήτη και διαβήτη χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, αν τηρηθεί, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική προσέγγιση ως προς την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες» ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Kirsten Dorans, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane.

Τα ευρήματα κρίνονται σημαντικά δεδομένου πως ένας στους δύο από το σύνολο των ασθενών διεθνώς βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη και παραμένουν για χρόνια αδιάγνωστοι, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και, καθώς δεν λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η υγιεινή διατροφή αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 έπειτα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής με συμπτώματα όπως θολή όραση, μούδιασμα στα άκρα και και γενική κόπωση αλλά και σοβαρότερες επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και νεφροπάθεια.

Η Δρ Dorans διευκρίνισε πως δεν αποδεικνύεται από τη μελέτη ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων εξαφανίζει τον κίνδυνο διαβήτη αλλά δείχνει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη μείωση του κινδύνου μέσα από τροποποιήσιμους παράγοντες για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Η ελεγχόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

Διαβήτης: Το σημείο του σώματος που προειδοποιεί χρόνια πριν για τον κίνδυνο νόσου

Μακροζωία: «Μετράνε» πιο πολύ οι λιγότεροι υδατάνθρακες ή τα λιπαρά;