Το να ακολουθούμε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες ή λιπαρά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το να περιλαμβάνουμε σε αυτή υγιεινά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε 37.233 ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 15 ετών, με τη μελέτη να περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τη διατροφή ανθρώπων που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής της Αμερικής. Οι τύποι διατροφής αξιολογήθηκαν με βάση τα συγκεκριμένα είδη λιπαρών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων που περιελάμβαναν και τα οποία προσδιόριζαν τόσο το αν οι άνθρωποι ακολουθούσαν σε γενικές γραμμές διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή λιπαρά όσο και την ποιότητα των τροφίμων που κατανάλωναν.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, λοιπόν, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου ανάμεσα στους ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και σε αυτούς με χαμηλούς υδατάνθρακες, αφού το διατροφικό μοτίβο και των δύο ομάδων επικεντρωνόταν σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς).

Βρήκαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν ο ίδιος για αυτούς που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και για αυτούς με χαμηλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι, όμως, περιελάμβαναν στη διατροφή τους περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα (όπως κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, βούτυρο, ραφιναρισμένα δημητριακά και πρόσθετα σάκχαρα).

Αυτό που διέφερε σημαντικά μεταξύ των δύο τύπων διατροφής ήταν η αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου στους ανθρώπους με χαμηλή βαθμολογία στη διατροφική αξία του φαγητού, είτε αυτό ανήκε στη διατροφή χαμηλών λιπαρών είτε σε αυτή των χαμηλών υδατανθράκων.

Δείτε επίσης

Τσιόδρας: «Βελτιώστε τη διατροφή σας» – Ποια τρόφιμα προτείνει για τη διάρκεια της καραντίνας

Καρκίνος Προστάτη: Το τρόφιμο που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο

Το ψωμί παχαίνει – Και άλλοι δύο διατροφικοί μύθοι που τελικά δεν… παχαίνουν