Μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο για έμφραγμα του μυοκαρδίου όσο και για περιοδοντίτιδα έχουν οι άνθρωποι με αδιάγνωστες διαταραχές γλυκόζης, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.

Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των οδοντιάτρων και των συστημάτων υγείας, λένε οι ερευνητές και πιθανά την εξέταση για σακχαρώδη διαβήτη στις οδοντιατρικές κλινικές.

Είναι ήδη γνωστό πως η σοβαρή περιοδοντική νόσος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και ανοχής στη γλυκόζη και ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πιο κοινός στους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Βασιζόμενοι στα πρότερα ευρήματα οι ερευνητές μελέτησαν αν οι αδιάγνωστες διαταραχές της γλυκόζης (δυσγλυκαιμία) σχετίζονται τόσο με το έμφραγμα του μυοκαρδίου όσο και με την περιοδοντίτιδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 805 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου και 805 υγιείς άνθρωποι ως ομάδα ελέγχου, οι οποίοι είχαν ίδια ηλικία, φύλο και τόπο κατοικίας με τους πρώτους. Η κατάσταση των δοντιών των ασθενών αξιολογήθηκε με ακτινογραφίες και το γλυκαιμικό τους προφίλ με μετρήσεις γλυκόζης.

Τα πρότερα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιώθηκαν καθώς ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου να έπασχαν από αδιάγνωστη δυσγλυκαιμία.

Ο αδιάγνωστος σακχαρώδης διαβήτης είχε επίσης βρεθεί ότι σχετίζεται με σοβαρή περιοδοντίτιδα. Όταν οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι άνθρωποι της ομάδας ελέγχου αναλύθηκαν ξεχωριστά, η σχέση ήταν πιο εμφανής στους πρώτους. Κάτι τέτοιο πιθανά οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι από την ομάδα ελέγχου ήταν υγιείς και ελάχιστοι είχαν σοβαρό περιοδοντιτιδικό πρόβλημα και σακχαρώδη διαβήτη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η δυσγλυκαιμία είναι παράγοντας κλειδί τόσο στη σοβαρή περιοδοντίτιδα όσο και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και αυτός ο συνδυασμός της περιοδοντικής νόσου και του αδιάγνωστου σακχαρώδους διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Anna Norhammar.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα θα έπρεπε να κάνουν τους διαβητολόγους να δώσουν σημασία στην στοματική υγεία των ασθενών τους και να έχουν εγγύτερη συνεργασία με τους οδοντιάτρους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι αδιάγνωστες διαταραχές της γλυκόζης είναι κοινές σε δύο σημαντικές νόσους, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την περιοδοντίτιδα», δήλωσε ο Δρ. Norhammar. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά και ίσως αξίζει να σκεφτούν να κάνουν εξετάσεις αίματος ρουτίνας στους ασθενείς με σοβαρή περιοδοντική νόσο για να εντοπίσουν αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Norhammar.