Ανάγκες νοσηλείας δεν προκύπτουν μόνο εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Μπορεί να προκύψουν και εξαιτίας ζητημάτων που εμμέσως μας βλάπτουν ψυχολογικά και οικονομικά και έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα. Πρωτιά σε αυτά φαίνεται να έχει η κλιματική κρίση.

Πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -με πρόσφατα τα γεγονότα στο Ντουμπάι – αλλά και στην Ελλάδα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων; Το κυριότερο, πόσοι από αυτούς είχαν μεριμνήσει για κάποια ασφαλιστική κάλυψη; Η απάντηση είναι, ελάχιστοι όσον αφορά την χώρα μας – και σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ελάχιστοι και στο Ντουμπάι.

Η κλιματική απειλή διογκώνεται και άνθρωποι, κράτη, και μηχανισμοί αντιμετώπισης δοκιμάζονται από τις καταστροφές που προκαλούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα τα οποία εντείνονται με επιπτώσεις καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία. Η Ελλάδα έχει ήδη πληγεί. Στην Καρδίτσα, στα Μέγαρα, στη Στυλίδα και σε τόσες άλλες περιοχές καταγράφηκαν καταστροφές εξαιτίας των χειμάρρων ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο Εγκέλαδος χτύπησε με σφοδρότητα την Κρήτη το 2020 και την Σάμο μετέπειτα, ενώ οι ανεμοστρόβιλοι  στοίχισαν την ζωή στους παραθεριστές της Χαλκιδικής. Πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και βροχοπτώσεις. Η λίστα με τις απειλές είναι μεγάλη.

Ωστόσο, κυρίαρχη απειλή είναι ο σεισμός, ένα απρόβλεπτο συμβάν για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να δημιουργηθούν υποδομές όπως σε άλλες χώρες που θεωρούνται σεισμογενείς και έχουν αναπτυχθεί δομές που έρχονται να αποζημιώσουν τους πολίτες μοιράζοντας το βάρος της οικονομικής καταστροφής με το κράτος. Η ιδιωτική ασφάλιση καταβάλλει προσπάθειες εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει. Επίσης σύμφωνα με τον δείκτη που καταρτίζει ο διεθνής αντασφαλιστικός οργανισμός Swiss Re, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της παγκόσμιας αγοράς ως προς την ανθεκτικότητα-αντοχή απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ελβετία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Τσεχία όπου το ποσοστό ασφάλισης κυμαίνεται μεταξύ 50%-82%. Επίσης, σε ποσοστό 25%-50% είναι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία.

Στη χώρα μας το ποσοστό ασφάλισης κτιρίων, είναι πολύ μικρό και ανέρχεται σε μόλις 17%, το οποίο αποδίδεται κυρίως στην υποχρεωτική ασφάλιση των ενυπόθηκων κατοικιών. Είναι προφανές ότι, όσο πιο γρήγορα αποφασιστούν μέτρα και προσδιοριστούν μηχανισμοί, τόσο λιγότερο επώδυνες θα είναι οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ή ενός σεισμού. Αυτή είναι η διαπίστωση που αποτυπώνεται διεθνώς οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη σε προβληματισμό και λήψη αποφάσεων. Η Ελλάδα που υπολείπεται ακόμη σχετικής μέριμνας βρίσκεται στην κρίσιμη θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα αξιολογώντας τα φαινόμενα των τελευταίων ετών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, κ.α) για τα οποία η πιθανότητα να συμβούν με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στοιχείο που συνηγορεί στην αναγκαιότητα μέτρων και συνεργασιών για την αντιμετώπιση του κόστους των καταστροφών από ακραία Φυσικά Φαινόμενα είναι τα τεράστια ποσά που δίδονται από το κράτος ως αποζημιώσεις τα οποία και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα οι αποζημιώσεις που δίδονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ χαμηλότερες. Εάν αυτή η αναλογία ισορροπήσει μέσω μια συνεργασίας ιδιωτών και κράτους, θα μπορέσει να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών και την αντιμετώπιση των ζημιών.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση Κατοικίας: Ποιες καλύψεις σας προστατεύουν από τα φυσικά φαινόμενα

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Σεισμός – Κατοικία: Η σωτήρια ασφάλιση που καλύπτει τις ζημιές