Σε μια εποχή που οι ληστείες και οι διαρρήξεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, η ασφάλιση κατοικίας καθίσταται επιτακτική, καθώς μπορεί να μας αποζημιώσει για τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί ή καταστραφεί.

Με ποιο τρόπο όμως υπολογίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί και ποια είναι η κάλυψη που δεν πρέπει να λείπει από ένα ασφαλιστήριο κατοικίας;

Οι ειδήμονες της ασφαλιστικής αγοράς απαντούν ότι η απαραίτητη κάλυψη είναι αυτή της ασφάλισης περιεχομένου είτε ως αυτόνομο πρόγραμμα (π.χ. στην περίπτωση που η ασφάλιση γίνεται από έναν ενοικιαστή και όχι από τον ιδιοκτήτη) ή ως συμπληρωματική κάλυψη μιας ολοκληρωμένης ασφάλισης κατοικίας. Ενα πλήρες ασφαλιστικό πακέτο περιλαμβάνει την ασφάλιση του περιεχομένου της κατοικίας, δηλαδή όσα βρίσκονται εντός της κατοικίας, όπως τα έπιπλα, οι ηλεκτρικές συσκευές, ο ρουχισμός και πλήθος άλλων αντικειμένων, είτε είναι μεγάλης αξίας είτε όχι.

Η συγκεκριμένη παροχή αποζημιώνει την αξία των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν παράνομα από δράστες, καθώς και τις πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο από τη διάρρηξη.

Ο βασικός κανόνας για την αποζημίωση των αντικειμένων που έχουν κλαπεί είναι ότι αυτά αποζημιώνονται με βάση το κόστος αντικατάστασης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν έχει κλαπεί μια τηλεόραση αξίας π.χ. 1500 ευρώ η ασφαλιστική εταιρία δεν θα μας αποζημιώσει με αυτό το ποσό αλλά με το τρέχον κόστος αντικατάστασης που εχει στην αγορά το συγκεκριμενο προιόν π.χ. 600 ευρώ (και όχι με βάση την παλαιότητά του που θα μείωνε και άλλο το ποσό της αποζημίωσης).

Το κόστος αντικατάστασης αναφέρεται στο ύψος του ποσού που θα δοθεί ως αποζημίωση για την αντικατάσταση του αντικειμένου που έχει κλαπεί ή της περιουσίας που έχει καταστραφεί, με νέο παρόμοιο είδους και ποιότητας αντικείμενο. Εξυπακούεται ότι το κόστος αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση με την αντιπροσωπευτική αξία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος για τα αντικείμενα του σπιτιού του η οποία με τη σειρά της δεν είναι αυθαίρετη, αλλά γίνεται σε σχέση με το μέγεθος και την αξία του σπιτιού και ενός μέσου νοικοκυριού.

Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει πολύ ακριβά έπιπλα ή περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές από ένα μέσο νοικοκυριό, καλό είναι να το έχει δηλώσει εξαρχής με ακρίβεια για να αποζημιωθεί στη σωστή αξία αντικατάστασής τους. Σημειώνεται ότι για τα έργα τέχνης ή κοσμήματα εξαιρετικής αξίας, απαιτείται ειδική συνεννόηση με την εταιρία.

Επίσης, μετά από μία διάρρηξη ή ληστεία είναι απαραίτητη η άμεση δήλωση του συμβάντος στην αστυνομία και η ενημέρωση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και της εταιρείας.

Εκτός από την κινητή περιουσία, το κόστος αντικατάστασης αποτελεί μια κάλυψη που ισχύει και για το ασφαλισμένο κτίριο. Το κόστος αντικατάστασης δεν είναι το ίδιο με την αγοραία αξία του σπιτιού, είναι χαμηλότερο, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να αγοραστεί εκ νέου το οικόπεδο.

Όταν αποφασίστε να αγοράσετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας, ο ασφαλιστής θα εκτιμήσει το κόστος ανακατασκευής του σπιτιού με βάση την παλαιότητα του κτιρίου, τα υλικά κατασκευής, την τοποθεσία αλλά και τυχόν παράγοντες που αυξάνουν την αξία του περιεχομένου  όπως τα ξύλινα πατώματα και τα κουφώματα από αλουμίνιο.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τον εξειδικευμένο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή θα είναι χρήσιμη και εποικοδομητική ώστε να επιλέξετε την ασφάλιση που επιθυμείτε τόσο για το σπίτι όσο και για το περιεχόμενό του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Ασφάλιση κατοικίας: Πώς υπολογίζεται το ύψος της αποζημίωσης

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου