Ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κάποιο ατύχημα ή ασθένεια για κάθε ηλικία. Ξεκινώντας από τα βρεφικά χρόνια και φτάνοντας μέχρι την τρίτη ηλικία, το ασφαλιστικό συμβόλαιο παρέχει σημαντικές καλύψεις, δεδομένου ότι κάθε ηλικία ομάδα έχει τους δικούς της φόβους και κινδύνους.

Σήμερα όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη λύση της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού τα προβλήματα και οι παθογένειες παραμένουν στον δημόσιο τομέα υγείας. Κατά συνέπεια πολλοί επιλέγουν μαζί με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που τους εξυπηρετεί, ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες τους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε συνεχόμενα κύματα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που όλους μας προβληματίζει έντονα. Πέρα όμως από το καθημερινό «καλάθι του νοικοκυριού» που γνωρίζει συνεχόμενες ανατιμήσεις, υπάρχουν και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος ( φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.α.). Σε μια συγκυρία σαν την σημερινή, με τον πληθωρισμό να απειλεί την αγοραστική μας δύναμη, το πρώτο που σκεπτόμαστε είναι πώς θα μειώσουμε τις δαπάνες μας.

Μία από αυτές τις δαπάνες λοιπόν είναι και τα ασφάλιστρα που καταβάλλουμε για ασφαλίσεις Υγείας. Ευλόγως μας απασχολεί τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις παροχές αυτές, ειδικά σε περιόδους που τα χρήματα ούτε περισσεύουν αλλά ούτε και πλεονάζουν για να καλύψουν έκτακτα περιστατικά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρίες αντιλαμβανόμενες το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε ασφαλισμένους, νυν και εν δυνάμει, προχωρούν σε δημιουργία προγραμμάτων για όλα τα βαλάντια.

Είναι γνωστό πως τα ασφάλιστρα στο συμβόλαιο υγείας δεν παραμένουν στα ίδια επίπεδα κάθε χρόνο, αφού η αύξηση της ηλικίας του ασφαλισμένου συνεπάγεται αύξηση των κινδύνων της υγείας του και κατά συνέπεια των κινδύνων που αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων είναι τα χόμπι, το ατομικό ιστορικό υγείας, η θέση νοσηλείας που θα επιλέξετε, αλλά και τυχόν απαλλαγές που έχουν οριστεί στο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με ειδικούς και έμπειρους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε το ασφάλιστρο σας στα συμβόλαια υγείας ή να το εκμεταλλεύεστε στο έπακρο όταν θα το χρειαστείτε.

Τέτοιοι τρόποι είναι να αυξήσετε την δική σας απαλλαγή εφόσον οικονομικά μπορείτε να ανταποκριθείτε. Με απλά λόγια, αυξάνετε το ποσό συμμετοχής στα νοσήλια, ώστε να μειωθεί το ύψος του ασφαλίστρου. Αν για παράδειγμα η συμμετοχή σας είναι 500 ευρώ και χρειαστεί να κάνετε κάποια επέμβαση που κοστίζει 2.000 ευρώ, τότε εσείς θα πρέπει να καταβάλλετε 500 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.500 η ασφαλιστική σας εταιρία. Αυτό που συμφέρει, θα είναι να διαλέξετε μια ενδιάμεση απαλλαγή που θα μειώσει το ύψος των ασφαλίστρων αλλά παράλληλα δεν θα χρειαστεί να βάλετε και το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Η μείωση της θέσης νοσηλείας (είναι προτιμότερο δηλαδή  αντί για μονόκλινο ή Lux δωμάτιο να τροποποιηθεί σε θέση σε τρίκλινο) είναι ακόμη μια επιλογή μείωσης του κόστους.

Ακόμη, μπορείτε να στραφείτε σε πρόγραμμα «κλειστού τύπου» που σας δίνει τη δυνατότητα περίθαλψης αποκλειστικά σε ένα ή δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Άλλη μια δυνατότητα που υπάρχει για να μειώσετε το ασφάλιστρο είναι να αφαιρέσετε τις εξωνοσοκομειακές παροχές, όπου υπάρχουν, με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ ανταποκρίνεται με επάρκεια στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επίσης, η προσθήκη του/της συζύγου και των τέκνων σε ένα ασφαλιστήριο οικογενειακό προσφέρει μια λύση. Αρκετά συμβόλαια δίδουν έκπτωση στα προστατευόμενα μέλη, με αυτό τον τρόπο ο ασφαλισμένος «γλιτώνει» τη χρέωση του δικαιώματος συμβολαίου ή και άλλων φόρων από τα μεμονωμένα ασφαλιστήρια για κάθε μέλος της οικογένειας. Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να ισχύσει ακόμα και σε περίπτωση διαζυγίου με προϋποθέσεις.

Η αλλαγή σε ετήσιο τρόπο πληρωμής ή εξάμηνο, εφόσον δεν προβλέπεται ποσοστό επιβάρυνσης της δόσης οφειλής, αποτελεί μια εκπτωτική λύση. Σε μερικές περιπτώσεις συμφέρει η ετήσια πληρωμή των ασφαλίστρων. Σε περίπτωση που συμφωνηθεί η καταβολή του σε εξαμηνιαίες, τριμηνιαίες ή μηνιαίες δόσεις, τότε προβλέπεται επιβάρυνση 2%, 3% και 4%. Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό λογαριασμό μπορεί επίσης να επιφέρει κάποια έκπτωση.

Μια ακόμη κίνηση που θα μειώσει το κόστος είναι να συγκεντρώσετε όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα σε μια εταιρία. Στην περίπτωση αυτή θα έχετε έκπτωση στην τιμή του ασφαλίστρου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες διαμορφώνουν προγράμματα συνδυαστικά και δίνουν εκπτώσεις. Τέτοια προγράμματα αναφέρονται σε ασφάλειες υγείας, αυτοκινήτου, κατοικίας, ακόμα σε ασφάλεια online συναλλαγών.

Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο καλύπτετε τις ανάγκες σας πολυεπίπεδα αλλά είστε κερδισμένοι αφού θα επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις μειώνοντας σημαντικά τα ασφάλιστρα σας.

H επιλογή του ασφαλιστηρίου υγείας είναι συνδεδεμένη με αυτό που εσείς αναζητάτε να περιέχεται στις καλύψεις σας βάσει των αναγκών και των οικονομικών σας δυνατοτήτων. Η επιλογή δεν είναι απλή υπόθεση για αυτό τον λόγο, ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να σας κατευθύνει και να σας συμβουλεύσει.

 

Διαβάστε επίσης

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο