Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί μέσα από το ygeiamou.gr στη σημασία της ασφάλισης κατοικίας αλλά και τις καλύψεις που διατίθενται μέσα από μια πλειάδα ασφαλιστικών προγραμμάτων. Πέρα από τις βασικές καλύψεις που περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα, υπάρχουν και οι προαιρετικές που μπορεί να επιλέξει ο συμβαλλόμενος βάσει των δυνατοτήτων και των αναγκών του.

Μια από τις καλύψεις που περιλαμβάνονται είτε σαν βασική είτε προαιρετική, είναι εκείνη της  αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για υλικές ζημιές. Οι ασφαλιστικές εταιρίες αναλαμβάνουν στην περίπτωση αυτή να αποζημιώσουν για ποσά που θα καταστεί ο συμβαλλόμενος υποχρεωμένος να καταβάλλει εξαιτίας υλικών ζημιών που θα προκληθούν απο δική του αμέλεια σε περιουσιακά στοιχεία τρίτων.

Για παράδειγμα, αν σε ένα ασφαλισμένο κτίριο ξεσπάσει πυρκαγιά από ατύχημα (π.χ. φωτιά σε κουζίνα), επεκταθεί σε γειτονική κατοικία και προκαλέσει ζημιά στη στέγη της, η εταιρία θα καλύψει την υλική ζημιά σε τρίτους, εφόσον ο συμβαλλόμενος έχει τις σχετικές καλύψεις στο συμβόλαιό του (όπως η κάλυψη ασφάλισης περιεχομένου).

Από την άλλη οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν αποζημιώνουν σε περίπτωση που η ζημιά προκλήθηκε εξαιτίας παράλειψης ή εσκεμμένης πράξης του συμβαλλόμενου. Όπως επίσης και  για πιθανή ζημιά που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στις μόνιμες εγκαταστάσεις θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης μιας ασφαλισμένης κατοικίας, αν αυτή έχει μείνει ακατοίκητη για 45 ημέρες αν πρόκειται για μόνιμη κατοικία και 90 μέρες αν πρόκειται για εξοχική κατοικία.

Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως ο συμβαλλόμενος εκτός από τις καλύψεις που θα επιλέξει για το ακίνητο του, ίσως είναι χρήσιμο να ερευνήσει και το ενδεχόμενο της νομικής προστασίας. Ο συμβαλλόμενος έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα τον δικηγόρο που θα τον εκπροσωπήσει σε μια πιθανή αντιδικία με έναν γείτονα εξαιτίας μιας υλικής ζημιάς που προκλήθηκε από το ασφαλισμένο ακίνητο.

Η εταιρία επίσης έχει το δικαίωμα αν το ζητήσει ο συμβαλλόμενος να προσπαθήσει να λύσει εξωδικαστικά την υπόθεση. Αν ο ασφαλισμένος δώσει απευθείας εντολή σε δικηγόρο, η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη, εκτός αν η παράλειψη της χορήγησης εντολής σε δικηγόρο απευθείας από τον ασφαλισμένο θα είχε σαν συνέπεια τον αναμφίβολο κίνδυνο για τη διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων του ασφαλισμένου και δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποτροπής του κινδύνου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με την ασφαλιστική εταιρία και η ενημέρωσή της σε περίπτωση συμβάντος που θα εκδηλωθεί σε ασφαλισμένο κτίριο και προκαλέσει ζημιά σε  γειτονικό οίκημα.

Διαβάστε επίσης:

Κατοικία: Ζημιά από βραχυκύκλωμα – Τι αποζημιώνει το ασφαλιστήριο

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις