Η μέση υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος του βάρους και των κινήσεων του σώματος και η παρεμπόδιση των λειτουργιών της μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά περιοριστική. Η οσφυαλγία πολύ απλά σημαίνει πόνος στη μέση. Δεν αποτελεί πάθηση, αλλά σύμπτωμα που υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης. Ο εντοπισμός της, τοπικής ή συστηματικής, εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τον πόνο.

Συχνά η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως το τράβηγμα των μυών και των συνδέσμων συνέπεια απότομων και ξαφνικών κινήσεων. Άλλη μια πιθανή αιτία της οσφυαλγίας είναι η αρθροπάθεια της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία παρατηρείται αλλοίωση των χόνδρων.

Το κύριο σύμπτωμα της οσφυαλγίας είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής και κάποιες φορές να μειώνεται ανάλογα με την αλλαγή στάσης του σώματος.

Στην περίπτωση πόνου μέτριας έντασης ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει ανάπαυση. Αντίθετα στην περίπτωση που ο πόνος αντανακλά στο ένα ή στα δύο πόδια και συνοδεύεται από αδυναμία ή μούδιασμα, τότε η επίσκεψη στον γιατρό θεωρείται επιβεβλημένη. Είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί απεικονιστικός έλεγχος. Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις για κάποιον που διαθέτει εξωνοσοκομειακό πρόγραμμα και πάντα βάσει συμβολαίου και πολιτικής εταιρίας παρέχονται με κάποια έκπτωση λόγω προνομίων. Σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες η συμμετοχή του ασφαλισμένου μπορεί να είναι ακόμα και μηδενική.

Ασφαλισμένος που διαθέτει πρόγραμμα που περιλαμβάνει καλύψεις για πρωτοβάθμια περίθαλψη μπορεί να επωφεληθεί από την κάλυψη συμμετοχής για φάρμακα όπως αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά που θα προσφέρουν μια ανακούφιση από τον πόνο. Στις περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται χρόνιος, τότε σε συνεννόηση με την εταιρία θα πρέπει ο ασφαλισμένος να αποταθεί σε συμβεβλημένο νευροχειρουργό για έλεγχο και ειδική αντιμετώπιση με φυσικοθεραπείες ή με επεμβατικές μεθόδους.

Σε περίπτωση που μετά την επέμβαση χρειαστούν φυσικοθεραπείες τότε αυτές καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης υπάρχουν πολλά ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρουν φυσικοθεραπείες με χαμηλό κόστος ως προνομιακή παροχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις διαβαθμίζονται ανάλογα την σοβαρότητα τους σε μικρές, μεσαίες, μεγάλες, βαριές, εξαιρετικά βαριές. Αποζημιώνονται, είτε απευθείας στα συνεργαζόμενα συμβεβλημένα νοσοκομεία από την κάθε ασφαλιστική είτε απολογιστικά ανάλογα την περίπτωση και με βάσει τους όρους του συμβολαίου.

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές επιμένουν πως η συνεννόηση με την εταιρία για προέγκριση νοσηλείας θα γλυτώσει από παρεξηγήσεις. Η συμβουλή αυτή ισχύει για περιπτώσεις θεραπειών όπως η δισκοπλαστική, η κυφοπλαστική και σπονδυλοπλαστική που δεν αναγράφονται στις λίστες με τις επεμβάσεις των περισσότερων ασφαλιστηρίων υγείας αλλά είναι λιγότερο δαπανηρές.

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή ώστε να σας καθοδηγήσει με βάσει το πρόγραμμα που διαθέτετε.

 

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικές επιλογές και λύσεις για τους 60ρηδες