Όταν ο πόνος στη μέση σχεδόν μας ξυπνάει πριν ακόμα σηκωθούμε από το κρεβάτι, η πρώτη μας σκέψη είναι σίγουρα να παρατείνουμε όσο μπορούμε περισσότερο την παραμονή μας σε αυτό. Εκεί, είναι, όμως, το σημείο το οποίο σφάλουμε, καθώς ένας από τους καλύτερους τρόπους να τον αντιμετωπίσουμε είναι αποφεύγοντας την ακινησία και μάλιστα όσο είμαστε ξαπλωμένοι.

Γιατί χτυπά ο πόνος το πρωί;

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλούν την οσφυαλγία τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς, από τον τρόπο που κοιμάστε μέχρι την υπόλοιπη καθημερινότητά μας, αλλά και λόγω φλεγμονής και αρθρίτιδας.

Ο ύπνος σε κρεβάτι με το λάθος στρώμα, για παράδειγμα, είναι πιθανό να αυξήσει τη δυσφορία, το ίδιο και όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Τμήματος Ιατρικής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Αντίστοιχα, η καθιστική ζωή και η κακή στάση του σώματος εντείνουν το πρόβλημα στη μέση.

Photo: Shutterstock

Πέντε διατάσεις που απαλύνουν τον πόνο

Η personal trainer Vivian Yu προτείνει να δοκιμάσουμε πέντε εύκολες ασκήσεις πάνω στο στρώμα, για την ανακούφιση του πόνου:

  • Γόνατα στο στήθος: Ξαπλώστε με την πλάτη στο στρώμα, λυγίστε τα γόνατά σας και τραβήξτε τα προς το στήθος. Μείνετε σε αυτή τη θέση για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα.
  • Διάταση αχίλλειου τένοντα: Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια λυγισμένα και τα δύο γόνατα και τα πόδια επίπεδα στο στρώμα. Πατήστε το αριστερό σας πόδι στο στρώμα και καθώς σηκώνετε το δεξί σας πόδι προς το ταβάνι. Πιάστε με τα χέρια σας πίσω από το μηρό ή τη γάμπα σας και τραβήξτε απαλά το δεξί σας πόδι προς το στήθος σας. Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα με ένα λεπτό και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.
  • Σταυροπόδι στον αέρα: Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα. Σταυρώστε τον δεξιό αστράγαλό σας πάνω από τον αριστερό μηρό, ακριβώς πάνω από το γόνατο. Χρησιμοποιήστε το δεξί σας χέρι για να πιέσετε απαλά τον δεξιό μηρό σας προς το στήθος σας. Μείνετε στη θέση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε κι από την άλλη μεριά.
  • «Χαρούμενο μωρό»: Ξαπλώστε ανάσκελα και τραβήξτε απαλά τα γόνατά σας προς το στήθος σας σε γωνία 90 μοιρών. Λυγίστε τα πόδια σας προς το ταβάνι και τεντώστε τα χέρια σας μέσα από τα πόδια σας, πιάνοντας την εξωτερική πλευρά κάθε ποδιού. Ανοίξτε τα γόνατά σας και τραβήξτε τα πιο κοντά στις μασχάλες σας. Κουνηθείτε απαλά από τη μία πλευρά στην άλλη.
  • Πεταλούδα σε ύπτια θέση: Ξαπλώστε ανάσκελα και με αργές κινήσεις φέρτε τα πόδια και τα γόνατά σας μαζί. Τοποθετήστε τα χέρια σας ανάμεσα στα πόδια σας και οδηγήστε απαλά τα γόνατά σας ανοιχτά προς τα πλάγια, φέρνοντας τα πέλματα των ποδιών σας μαζί. Κρατήστε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα.

Photo: iStock

Διαβάστε ακόμη:

Πόνος στη μέση: Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες – Πότε γίνεται χειρουργική επέμβαση

Πόνος στη μέση: Μπορεί να φταίνε τα νεφρά;

Πόνος στη μέση: 7 κινήσεις που θα τον κόψουν «μαχαίρι»