Η ταινία “A star is born” με πρωταγωνιστές τους Lady Gaga και Bradley Cooper αποτέλεσε αναμφισβήτητα τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Πρόκειται για μία ακόμα διασκευή της ομώνυμης ταινίας του 1937, το σενάριο της οποίας συνυπέγραφε η γεννηθείσα στις 22 Αυγούστου 1893, Dorothy Parker, Αμερικανίδα διηγηματογράφος, ποιήτρια, σεναριογράφος και κριτικός, γνωστή για τo πνευματώδες και αιχμηρό χιούμορ της.

Τρεις διαφορετικές κινηματογραφικές εκδοχές έχουν ακολουθήσει της πρωτότυπης ταινίας, οι οποίες κράτησαν ίδιο τον κεντρικό άξονα και προσάρμοσαν την πλοκή στην κάθε εποχή, ενώ η τελευταία έφερε στην επιφάνεια και μια κατάσταση υγείας που αφορά έναν στους επτά Ευρωπαίους, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Nottingham σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα· τις εμβοές. Ο Jackson “Jack” Maine, o χαρακτήρας που υποδύεται ο Cooper, υποφέρει από την κατάσταση που χαρακτηρίζουν συνεχείς «θόρυβοι» -σαν βουητό ή χτύπημα- στο ένα ή και στα δύο αυτιά ή να σαν να είναι στο κεφάλι, ακόμα και αν απουσιάζει κάποιο ηχητικό ερέθισμα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν πρόκειται για ασθένεια αλλά σύμπτωμα από το ακουστικό σύστημα που συνήθως προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση.

Πέντε περιπτώσεις και οι ασφαλιστικές καλύψεις

Υπάρχουν πολλές υπαίτιες για τις εμβοές καταστάσεις όπως η σχετιζόμενη με την ηλικία βαρηκοΐα, η έκθεση σε μεγάλης έντασης θορύβους, η υπερβολική συγκέντρωση κυψελίδας (κεριού) στο αφτί, η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, ο υποθυρεοειδισμός, διαβήτης κ.α., καθώς και οι τέσσερις παρακάτω περιπτώσεις για τις οποίες εξετάζουμε τις καλύψεις από τα ασφαλιστήρια υγείας.

1. Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, του σωλήνα (πόρου) που συνδέει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα, που γίνεται αισθητή ως «βάρος» στο αυτί και μπορεί να οφείλεται σε ρινίτιδα, σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), πολύποδες της μύτης, ιγμορίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους της ρινικής κοιλότητας και του ρινοφάρυγγα. Για τα ως άνω μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα για τις καλυπτόμενες επεμβάσεις στη μύτη, την ιγμορίτιδα και τους ρινικούς πολύποδες, τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια καθώς και τι προβλέπει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας για την περίπτωση καρκίνου.

2. Νόσος Meniere, διαταραχή του λαβυρίνθου που συνοδεύεται από βαρηκοΐα, εμβοές και ωτική πληρότητα, με έναρξη της νόσου στα 20-60 έτη και σπανίως σε παιδιά. Σε αντίθεση με το σύνδρομο Meniere που οφείλεται σε εξωγενείς αιτιολογικούς παράγοντες (π.χ. τραύμα, ωτίτιδα, ιογενής λοίμωξη κ.α.), η νόσος Meniere αποδίδεται σε γενετικούς και ενδογενείς παράγοντες. Για τη διάγνωσή της ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει χρήση της παροχής ιατρικών επισκέψεων ώστε να υποβληθεί σε έλεγχο από ΩΡΛ (από ακοόγραμμα έως απεικονιστικές εξετάσεις). Η αντιμετώπιση από την άλλη διακρίνεται σε συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, ενδοτυμπανικές εγχύσεις και χειρουργική θεραπεία. Η Αποσυμπίεση Ενδολεμφικού Σάκου/Θύλακα, η Αιθουσαία νευρεκτομή και η Λαβυρινθεκτομή που επιλέγονται αναλόγως της περίπτωσης, αποτελούν χειρουργικές θεραπείες που εντοπίζονται στις ωτορινολαρυγγολογικές επεμβάσεις των συμβολαίων υγείας όπου αξιολογούνται κατά το σύνηθες ως βαριές και εξαιρετικά βαριές.

3. Ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση, μία όχι τόσο συχνή πάθηση του αυτιού όπως εξηγούν ειδικοί στο ygeiamou, που προκαλεί βαρηκοΐα με έναρξη σε νεαρές ηλικίες, σε ποσοστό 1-2% του πληθυσμού. Είναι αγνώστου αιτιολογίας και οφείλεται σε διαταραχή του μεταβολισμού του οστού του ωτός, που καταλήγει σε αντικατάσταση του φυσιολογικού οστού από παθολογικό, σκληρυντικό ή σπογγώδες οστό. Αντιμετωπίζεται με επιτυχία με δύο βασικούς τρόπους, χειρουργικά ή συντηρητικά, με την επέμβαση της αναβολοτομής ή αναβολεκτομής –η οποία περιλαμβάνεται στις βαριές επεμβάσεις στα ασφαλιστήρια υγείας- να αποτελεί θεραπεία εκλογής, καθώς προσφέρει αποκατάσταση της ακοής σε ποσοστό άνω του 95%.

4. Ακουστικό νευρίνωμα, καλοήθης όγκος των μαλακών μορίων που αναπτύσσεται στο ακουστικό νεύρο και εκδηλώνεται με εμβοές και αστάθεια, οδηγώντας σε μερική έως πλήρη απώλεια ακοής. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποζημιωθούν από το συμβόλαιό τους για τεχνολογικά βοηθήματα ή επεμβατικές θεραπείες όπως η αφαίρεση ακουστικού νευρινώματος ή τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, δαπανηρές ιατρικές πράξεις που θα πρέπει η ιατρική γνωμάτευση να βεβαιώνει ως μονόδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Γάγγλια, νευρίτιδες και τενοντίτιδες άνω άκρων: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις