Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Nottingham βρήκε ότι ένας στους επτά Ευρωπαίους υποφέρουν από εμβοές και ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι 65 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρουσιάζουν εμβοές, 26 εκατομμύρια εμβοές που τους προκαλούν ενόχληση και τέσσερα εκατομμύρια εμβοές που διαταράσσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Regional Health—Europe, είναι η πρώτη που εξετάζει την επικράτηση των εμβοών στον πληθυσμών 12 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμβοές έχει κάποιος όταν αισθάνεται ένα «κουδούνισμα» ή άλλους ήχους στο ένα ή και τα δύο αυτιά του. Η πάθηση μπορεί να είναι μέτρια ή σοβαρή και στην πιο ενοχλητική της μορφή μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία και την κοινωνική ευεξία του ασθενούς. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τις εμβοές, αλλά υπάρχουν κάποιες επιλογές που βοηθούν στη διαχείριση της πάθησης, ενώ και η τελευταία φαρμακευτική έρευνα είναι ελπιδοφόρα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την επικράτηση των εμβοών στις διάφορες χώρες, αλλά τα προηγούμενα δεδομένα ήταν δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ των χωρών επειδή οι μετρήσεις γίνονταν συνήθως με διαφορετικό τρόπο. Σκοπός αυτής της μελέτης, λοιπόν, ήταν να αναφέρει μια μεμονωμένη ευρωπαϊκή εκτίμηση για τη συχνότητα των εμβοών και να διερευνήσει την επίδραση των ατομικών και εθνικού επιπέδου χαρακτηριστικών στην επικράτησή τους.

Σχεδόν 11.500 άνθρωποι επιστρατεύθηκαν μεταξύ 2017-2018 για να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Έρευνα για τις εμβοές σε 12 χώρες (Βουλγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), χρησιμοποιώντας μια ομάδα ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τις εμβοές.

Η ομάδα βρήκε ότι:
– Η επικράτηση οποιουδήποτε τύπου εμβοών ήταν 14% (1,2% υψηλότερη στις γυναίκες)
– Σοβαρές εμβοές βρέθηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων
– Η επικράτηση των εμβοών αυξήθηκε σημαντικά με την ηλικία και την επιδείνωση της ακοής
– Η χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης για τις εμβοές αυξήθηκε όσον αυξανόταν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων των εμβοών

«Είναι η πρώτη φορά που μετρήσαμε σωστά και αυστηρά την κλίμακα του προβλήματος των εμβοών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εμβοές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ευημερία των ανθρώπων και καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί», σχολιάζει σχετικά ο Michael Akeroyd, καθηγητής επιστημών της ακοής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε επίσης

Ακουστικά: Επτά σοβαροί λόγοι να τα βγάλετε από τα αυτιά!

Κορωνοϊός: Τρεις διαταραχές της ακοής που σχετίζονται με την Covid-19

Πέντε άγνωστες (και σημαντικές) επιπτώσεις του θορύβου