Έχουν περάσει 13 χρόνια περίπου από το τελευταίο επεισόδιο της σειράς “The Tudors”, μιας παραγωγής που κέρδισε τις καρδιές των τηλεθεατών, όχι όμως και των ιστορικών που κατηγόρησαν τους δημιουργούς για αστοχίες σχετικά με τη Δυναστεία των Τυδώρ, στην οποία βασίζεται το σενάριο. Αν δεν τα κατάφεραν ακριβώς με τα μαθήματα ιστορίας, θα πρέπει τουλάχιστον να τους αναγνωριστεί ότι μέσα από τα επεισόδια οι τηλεθεατές απέκτησαν και κάποιες έγκυρες γνώσεις, όπως π.χ. ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας ήταν η τελευταία μονάρχης του Οίκου των Τυδώρ και μητέρα της ήταν η Άννα Μπολέυν, η στέψη της οποίας έγινε σαν σήμερα, 1 Ιουνίου, το 1533.

Τα παραπάνω είναι μάλλον γνωστά σε όσους έχουν παρακολουθήσει τη σειρά ή ενδεχομένως να κινήσουν το ενδιαφέρον κάποιων να την ανακαλύψουν, με προσοχή και μέτρο πάντα αφού τα απανωτά επεισόδια βλάπτουν την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τ’ άλλα, σε ένα άρθρο για την ασφάλιση υγείας οι τηλεοπτικές σειρές και η ιστορική τους ακρίβεια μάλλον περνούν αδιάφορες. Εκτός βέβαια αν πρόκειται για την υγεία της Άννας Μπολέυν, η οποία αποτέλεσε αφορμή για αναφορές σε ένα υποτιθέμενο σύνδρομο με το όνομά της που συσχετίζει την πολυδακτυλία (συγγενής ανωμαλία) με την εμφάνιση βρογχοκήλης.

Αν και η σύνδεση δεν αποδείχθηκε ποτέ, μπορούμε να αναφέρουμε ότι σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύψουν τόσο την πρώτη κατάσταση όπως άλλες συγγενείς παραμορφώσεις των άκρων, όσο και τη δεύτερη που προκαλείται από διαταραχές στον θυρεοειδή αδένα. Και αν το σύνδρομο αποδεικνύεται ανύπαρκτο, δεν ισχύει το ίδιο και με άλλες περιπέτειες υγείας που δεν λείπουν από την ιστορία της Άννα Μπολέυν. Σύμφωνα με τις ερωτικές επιστολές του βασιλιά Ερρίκου Η’ της Αγγλίας, τον Ιούνιο του 1528 η Άννα προσβλήθηκε από τη νόσο του ιδρώτα ή τον αγγλικό ιδρώτα (sodur anglicus), μια εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρο (30-50%) επιδημική ασθένεια που προκαλούσε ρίγη, πονοκέφαλο, ζάλη, ατονία, έντονη εφίδρωση, παραλήρημα, ταχυπαλμία και θάνατο στις 3 έως 18 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.

Από τη δεκαετία του ’90, η επικρατέστερη υπόθεση για τη νόσο του ιδρώτα είναι η λοίμωξη από χανταϊό (ιός των Άνδεων), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπνευστική νόσο με υψηλή θνησιμότητα, το πνευμονικό σύνδρομο Hantavirus (HPS), με κλινική εικόνα παρόμοια της ασθένειας που στέρησε δεκάδες χιλιάδες ζωές κατά την εποχή των Τυδώρ.

Μπορεί να είμαστε μακριά από τα τέλη του αγγλικού μεσαίωνα και σήμερα να μη φοβόμαστε τη νόσο του ιδρώτα. Η υπερβολική εφίδρωση όμως μπορεί να ταλαιπωρεί και σήμερα και, μάλιστα, να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Η εφίδρωση ως σύμπτωμα και οι ασφαλιστικές καλύψεις

Η υπερβολική εφίδρωση ή υπεριδρωσία μπορεί να είναι πρωτοπαθής από υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος χωρίς συγκεκριμένο υποκείμενο αίτιο, είτε δευτεροπαθής, να οφείλεται δηλαδή σε υποκείμενες καταστάσεις όπως διαταραχές στο ενδοκρινικό, νευρικό, καρδιαγγειακό ή αναπνευστικό σύστημα, καρκίνος, φάρμακα ή άγχος.

Ας δούμε πώς καλύπτονται οι παρακάτω παθήσεις και καταστάσεις υγείας που, σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Mayo, μπορεί να προκαλέσουν υπεριδρωσία:

1. Διαβήτης
Η υπογλυκαιμία, η πιο απειλητική επιπλοκή του διαβήτη, προκαλεί έντονη εφίδρωση τόσο κατά την ήπια όσο και σοβαρή μορφή της. Διαβάστε εδώ σχετικά τις ασφαλιστικές καλύψεις και για τους δύο τύπους διαβήτη.

2. Υπερθυρεοειδισμός
Η εφίδρωση είναι βασικό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού που οφείλεται στην αυτοάνοση υπερπαραγωγή αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (νόσος Graves). Διαβάστε για το πώς καλύπτεται η αντιμετώπιση εδώ.

3. Λευχαιμία και Λέμφωμα
Η έντονη νυχτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα αθώα συμπτώματα που μπορεί να αγνοηθούν ως κάτι κοινό και συνηθισμένο. Μπορείτε να διαβάσετε πώς καλύπτεται η λευχαιμία από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας εδώ καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη κακοηθειών μέσα από τα προγράμματα ασφάλισης σοβαρών ασθενειών εδώ. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ για τις καλύψεις σχετικά με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

4. Φαιοχρωμοκύττωμα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κεφαλαλγία, η ταχυπαλμία και η εφίδρωση είναι από τα κλασικά συμπτώματα του φαιοχρωμοκυττώματος (υπερέκκριση αδρεναλίνης), ενός σπάνιου όγκου των επινεφριδίων που απαιτεί άμεσα επινεφριδεκτομή. Διαβάστε για την κάλυψη της επέμβασης εδώ.

5. Νόσος του Πάρκινσον
Μεταξύ των μη κινητικών συμπτωμάτων της νευροεκφυλιστικής νόσου είναι οι διαταραχές στην λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος όπως δυσκοιλιότητα και η αυξημένη ή μειωμένη εφίδρωση. Για τις καλύψεις από τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ όπως και εδώ για την επέμβαση που βελτιώνει την κινητικότητα

6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Μεταξύ των συμπτωμάτων της αυτοάνοσης νόσου όπως κόπωση και έλλειψη ενέργειας, πυρετός, μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους, συγκαταλέγεται και η υπεριδρωσία. Μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ για τις ασφαλιστικές καλύψεις.

7. Καρδιοπάθειες
Η εφίδρωση και οι εξάψεις στη διάρκεια της νύχτας αυξάνουν κατά 70% τον κίνδυνο για έμφραγμα, στηθάγχη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εφίδρωση είναι και ένα σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας συχνότερο στις γυναίκες. Διαβάστε για την κάλυψη καρδιοπαθειών εδώ και ειδικά για την καρδιακή ανεπάρκεια εδώ.

Τέλος, κάποιες ακόμα αιτίες πίσω από την υπερβολική εφίδρωση που όμως δεν καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας είναι το στρες, η εμμηνόπαυση, ο αλκοολισμός ή οι παρενέργειες φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται