Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από κάποια πάθηση της καρδιάς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Κάπνισμα, παχυσαρκία, υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης ως αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών όπως η διατροφή δυτικού τύπου και η καθιστική ζωή, προετοιμάζουν το έδαφος για καρδιαγγειακά νοσήματα, την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, μια ματιά στα δεδομένα από την πενταετή Έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ (2019) είναι αποκαλυπτική: 1 στους 5 συμμετέχοντες (19,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση με το 55% γυναίκες. Αν και το γυναικείο προβάδισμα παρατηρείται και στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα (15,8% του πληθυσμού), με ποσοστό 54% έναντι του 46% για τους άνδρες, οι γυναίκες υπολείπονται στη διάγνωση και στη θεραπεία.

Όπως είχε αναφέρει στο ygeiamou ο κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, MD, FESC, FACC, επ. καθηγητής Καρδιολογίας και συντονιστής Τομέα Καρδιάς Metropolitan General και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα άτυπα συμπτώματα, η καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία και τα διαφορετικά καρδιογραφικά ευρήματα από των ανδρών θα σταθούν εμπόδιο στην έγκαιρη διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου στις γυναίκες. Παράλληλα με τη φυσιοπαθολογία, η φυσιολογία του γυναικείου καρδιαγγειακού συστήματος θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση.

Ασφάλιση και καρδιαγγειακά επεισόδια 

Μόνο το 2019, κατά τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, από τους 17,9 εκατ. θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας -το 32% του συνόλου θανάτων παγκοσμίως- το 85% οφείλονταν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Στατιστικά στοιχεία από τον κόσμο υποδεικνύουν ότι κάθε 4 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα έμφραγμα και κάθε 5 δευτερόλεπτα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα νοσοκομειακά προγράμματα προβλέπουν κάλυψη για τέτοια καρδιαγγειακά συμβάματα από την υγειονομική μεταφορά έως τη νοσηλεία και την αποθεραπεία κατ’ αρχήν, ωστόσο κάποιες εταιρείες θα αναλάβουν έξοδα διακομιδής μέσα από συμπληρωματική παροχή. Συγκεκριμένα, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζονται ως επείγοντα και έκτακτα περιστατικά από τα συμβόλαια υγείας.

Στο πλαίσιο της νοσηλείας θα καλυφθούν και οι αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις όπως αξονικές, στεφανιογραφήματα κ.λπ. που θα γίνουν στο νοσοκομείο. Η ιατρική ομάδα έπειτα θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία και αν η αντιμετώπιση θα είναι φαρμακευτική (θρομβολυτική αγωγή) ή χειρουργική, όπως επεμβάσεις αγγειοπλαστικής και θρομβεκτομής που εντοπίζονται στους σχετικούς πίνακες των συμβολαίων. Η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει επιπλέον έξοδα αποθεραπείας σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης καθώς και φυσικοθεραπείες εφόσον κρίνονται αναγκαίες.

Σημειώνεται ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελούν δύο περιπτώσεις που καλύπτονται από τα προγράμματα «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών», μια σημαντική ασφάλιση που δίνει υψηλή χρηματική βοήθεια στον παθόντα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και τις αλλαγές που ίσως φέρει στη ζωή του το καρδιαγγειακό περιστατικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Τέλος, οι ασφαλισμένοι μπορούν μέσω των ασφαλιστικών τους συμβολαίων να καλυφθούν και για την αντιμετώπιση προδιαθεσιακών παραγόντων για καρδιαγγειακό συμβάν όπως η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού που πολλαπλασιάζει έως και πέντε φορές τον κύνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς ή των μεγάλων αγγείων κατά τη γέννηση δηλαδή, από «παιδική» ασθένεια έγιναν σήμερα νοσήματα που αφορούν κυρίως ενήλικες χάρη στη σημαντική πρόοδο στη διάγνωση και τη χειρουργική/φαρμακευτική αντιμετώπιση. Αν και ο επιπολασμός των εκ γενετής καρδιοπαθειών ανέρχεται σε 8 περιστατικά ανά 1.000 νεογνά, οι ενήλικες ασθενείς µε συγγενή καρδιοπάθεια θα χρειαστούν παρακολούθηση σε ειδικά κέντρα, εξειδικευμένες εξετάσεις (αξονικές, μαγνητικές, διαγνωστικές κ.α.).

Στην αγορά υπάρχουν συμβόλαια που θα συμπεριλάβουν τις συγγενείς καρδιοπάθειες στις καλύψεις μετά από αναμονή δύο συνήθως ετών ή πέντε αναφορικά με τα έξοδα νοσηλείας από επεμβατικές ή χειρουργικές πράξεις συγγενών νοσημάτων της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που θα τις εξαιρέσουν όπως λ.χ. με ρητή αναφορά στη μη κάλυψη για συγγενείς βαλβιδοπάθειες καρδιάς (μιτροειδούς, αορτικής και τριγλώχινας).

Τα βασικά στοιχεία που θα κρίνουν την κάλυψη συγγενών καρδιοπαθειών από την ασφαλιστική εταιρεία είναι:

  • ο χρόνος εμφάνισης, εάν δηλαδή η συγγενής πάθηση προϋπήρχε και ο ασφαλισμένος αγνοούσε αλλά εκδλώθηκε μετά την υπογραφή του συμβολαίου.
  • ο τύπος συγγενούς πάθησης, αφού τα περισσότερα συμβόλαια αναφέρουν ρητώς ποια συγγενή νοσήματα καλύπτουν και ποια εξαιρούν.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης: