Κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association), το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου αφιερώνεται στους δότες μυελού των οστών και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της δωρεάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών «γιορτάζουν» 45 εκατ. περίπου άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για τη σημαντική προσφορά ζωής.

Κατά τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο πάσχων μυελός αντικαθίστανται με υγιή κύτταρα μυελού των οστών τα οποία μπορεί να είναι τα μυελικά – αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα του ασθενούς πριν την χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία (αυτόλογη μεταμόσχευση) είτε αιμοποιητικά ή μυελικά αρχέγονα κύτταρα από συγγενή ή από μη συγγενή εθελοντή δότη (αλλογενής μεταμόσχευση).

Η μέθοδος θα αποτελέσει τη μοναδική θεραπεία ατόμων με απλαστική αναιμία (μυελική απλασία), λευχαιμία, λέμφωμα Hodgkin (επί αστοχίας της ανοσοθεραπείας), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα είτε μυελική καταστροφή από ακτινοβολία, φαρμακευτική αγωγή ή χημειοθεραπεία «διάσωσης».

Νοσοκομειακές καλύψεις και επιδόματα

Στα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης προβλέπονται καλύψεις για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, όχι όμως ως επέμβαση ίδιας βαρύτητας για όλες τις εταιρείες. Σε κάποια ασφαλιστικά προϊόντα η επέμβαση αξιολογείται ως μεγάλη (αμοιβή περί τα 2.000€ για χειρουργό και 400€ για αναισθησιολόγο) και σε άλλα ως ειδική (αμοιβή άνω των 6.000€ για χειρουργό και άνω των 1.300€ για αναισθησιολόγο). Βασική προϋπόθεση είναι να καλύπτεται από το συμβόλαιο η περίπτωση που χρήζει μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Επί παραδείγματι, η ανοσοανεπάρκεια λόγω λοίμωξης HIV ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία που απαιτούν υγιή κύτταρα μυελού υπάγονται στις εξαιρέσεις των σχετικών προγραμμάτων.

Σημαντική εν προκειμένω ανακούφιση από το οικονομικό βάρος της μεταμόσχευσης που θα κρατήσει τον ασθενή μακριά από την εργασία πολλαπλασιάζοντας παράλληλα τα καθημερινά του έξοδα, αποτελούν οι επιδοματικές παροχές που δίδουν πολλές εταιρείες συμπληρωματικά ή μέσα από τις βασικές καλύψεις, όπως το επίδομα ανάρρωσης και νοσηλείας. Ακόμα πιο σημαντική ενίσχυση εντούτοις θα αποδειχθεί η Ασφάλιση Σοβαρών Ασθενειών, για την οποία μπορείτε να διαβάστε εννέα σημαντικές πληροφορίες εδώ. Μέσα στις περιπτώσεις που καλύπτουν οι περισσότερες εταιρείες εντοπίζονται:

  • το λέμφωμα Hodgkin, μια κακοήθεια που αντιμετωπίζεται με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο και η οποία θα εξωθήσει σε μεταμόσχευση μυελού το 20-25% των ασθενών με υποτροπή ή ανθεκτική νόσο κατόπιν αποτυχημένης ανοσοθεραπείας. Τα δικαιολογητικά που ζητούν οι εταιρείες είναι τα αποτελέσματα αξονικών τομογραφιών και οστεομυελικής βιοψίας που έγιναν με τη διάγνωση της νόσου.
  • η απλαστική αναιμία που χαρακτηρίζεται ως χρόνια και ανυποχώρητη αποτυχία του μυελού των οστών με συνέπεια αναιμία, ουδετεροπενία και θρομβοκυτοπενία και η οποία απαιτεί αγωγή με μετάγγιση αίματος, ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες ή μεταμόσχευση μυελού των οστών μεταξύ άλλων. Ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να προσκομίσει το ιστορικό υγείας, πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις καθώς και αποτελέσματα οστεομυελικής βιοψίας και μυελογράμματος.
  • η λευχαιμία ως αιματολογική κακοήθεια, περίπτωση που θα αιτιολογηθεί στην εταιρεία με ενημερωτικό σημείωμα και φάκελο νοσηλείας, με πλήρες ιατρικό ιστορικό και τα αποτελέσματα οστεομυελικής βιοψίας και μυελογράμματος. Εξαιρείται η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (εν γένει ή σταδίου μικρότερου από RAI Στάδιο 3)
  • η ίδια η μεταμόσχευση μυελού των οστών, για την οποία απαιτούνται η ιατρική γνωμάτευση για την αιτία της μεταμόσχευσης και η βεβαίωση του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης.

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να ασφαλιστείτε ή να αλλάξετε εταιρία; Όλα όσα θα σας ρωτήσει ο ασφαλιστής

Έξι ερωτήσεις για να επιλέξετε το σωστό ασφαλιστικό πακέτο

Τρία πράγματα που ενοχλούν περισσότερο τους υποψήφιους για ασφάλιση