Είναι σχεδόν εντυπωσιακός ο αριθμός των μερών και αντικειμένων σε ένα σπίτι που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και ευρύτερα την υγεία μας. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος είναι μάλλον οι σκάλες και όχι άδικα: σε σχετικό άρθρο στο ygeiamou για τα 15 πιο επικίνδυνα μέρη μιας κατοικίας, αναφέρεται ότι από το 1990 μέχρι το 2012 καταγράφηκαν περί τα 25 εκατομμύρια ατυχήματα στις ΗΠΑ που σχετίζονται με σκάλες, από κατάγματα και διαστρέμματα έως και θανατηφόρες πτώσεις λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι, κυρίως κατά την κατάβαση.

Για κάθε οικογένεια με παιδί έπειτα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα τρία παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο και κυρίως το καθιστικό, την κουζίνα, το λουτρό, το υπνοδωμάτιο, τη βεράντα και την αυλή του σπιτιού.

Η πλατφόρμα σύγκρισης υπηρεσιών και προϊόντων Top10.com απαριθμεί τα συχνότερα οικιακά ατυχήματα στο σπίτι:

  • δηλητηρίαση
  • τραυματισμοί από πτώσεις αντικειμένων (50% συνήθως αφορά παιδιά και ένα 37% ηλικίες 18-59 ετών)
  • πνιγμός από αντικείμενα (τέταρτη βασική αιτία θανάτου σε παιδιά μεταξύ 1-9 ετών)
  • πτώσεις [σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 37,3 εκατ.πτώσεις ετησίως θα απαιτήσουν ιατρική φροντίδα και θα γίνουν αιτία θανάτου για 646.000 άτομα 65 ετών και άνω]
  • εκδορές και κοψίματα
  • εγκαύματα (συχνότερα σε ηλικιωμένες και γυναίκες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ)
  • πνιγμός σε νερό και πυρκαγιά.

«Απροσδόκητη» κάλυψη για τα οικιακά ατυχήματα

Όλοι θα ήθελαν να νιώθουν ασφαλείς μπαίνοντας σε ένα νέο σπίτι ή ακόμη και σε αυτό που διαβιούν χρόνια τώρα. Επιθυμώντας να εξασφαλίσουν την οικονομική προστασία σε περίπτωση ζημιάς της κατοικίας από σειρά κινδύνων όπως φωτιά, πλημμύρα, καιρικά φαινόμενα, θραύση σωληνώσεων, έκρηξη κ.α., θα καταλήξουν το πιθανότερο στην αγορά ενός ασφαλιστηρίου κατοικίας που μπορεί να στοιχίζει κατ΄ελάχιστο 60€ ανά έτος είτε στα 100€ για μια κατοικία με αξία κτιρίου στα 100.000€ και περιεχομένου 35.000€.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να ευχαριστηθεί τον προσωπικό του χώρο, το σπίτι του, είναι η καλή υγεία και, όπως είδαμε παραπάνω, ακόμα και εκεί οι κίνδυνοι περισσεύουν.

Τα σύγχρονα ασφαλιστήρια κατοικίας προσφέρουν μια σωτήρια προαιρετική κάλυψη που περιλαμβάνει νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε περίπτωση ατυχήματος εντός της ασφαλισμένης κατοικίας αποκλειστικά. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια ορίζουν ότι η εταιρεία θα αναλάβει τις δαπάνες ιατρικής φροντίδας εντός ή εκτός νοσοκομείου για τον συμβαλλόμενο ή μέλος της οικογένειάς του που έπαθε ατύχημα εντός του ασφαλισμένου σπιτιού ή κοινόχρηστων χώρων έως ενός ποσού όπως 500€ ανά ατύχημα για:

  • νοσηλεία (δωμάτιο και τροφή)
  • αμοιβή θεράποντος γιατρού
  • αμοιβή χειρουργού/αναισθησιολόγου
  • έξοδα χειρουργείου
  • φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις.

Επιπλέον, η επίμαχη παροχή προβλέπει ασφαλισμένο κεφάλαιο και για την περίπτωση θανάτου και μόλιμης ολικής ανικανότητας (διαβάστε αντίστοιχα εδώ και εδώ), ενώ στις συνήθεις εξαιρέσεις συγκαταλέγονται ο αυτοτραυματισμός, η αυτοκτονία και η απόπειρα αυτοκτονίας, ατύχημα από άδικη ή παράνομη συμπεριφορά ασφαλισμένου προσώπου, ασθένεις και παθήσεις -ακόμα και αν δικαστικώς χαρακτηριστούν «ατυχήματα»-, ατυχήματα σχετιζόμενα άμεσα ή έμμεσα με προϋπάρχοντα αίτια είτε ατυχήματα εξαιτίας ανωτέρας βίας όπως ακραία φυσικά φαινόμενα κ.ο.κ..

Ποιους συμφέρει

Σε καμία περίπτωση η προσθετη αυτή κάλυψη δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα πλήρες νοσοκομειακό πρόγραμμα που καλύπτει νοσηλεία για ασθένειες, ατυχήματα, διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ., καθώς και συμπληρωματικές καλύψεις που συνήθως συνοδεύουν τέτοια προϊόντα, από την υγειονομική αεροδιακομιδή έως τo ετήσιο check-up.

Η πρόσθετη παροχή αποτελεί ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας και μια οικονομική λύση για νέους κυρίως με καλή υγεία και χωρίς οικογενειακό ιστορικό παθήσεων, οι οποίοι εργάζονται επιπλέον σε ασφαλή περιβάλλοντα και δεν εκτίθενται σε κινδύνους, άτομα με παιδιά παιδιά επιρρεπή σε ατυχήματα είτε απλώς με συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες που τους επιβάλουν να επιλέξουν ένα ασφαλιστήριο, εν προκειμένω της κατοικίας. Μη διστάσετε να ζητήσετε καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία για το αν διατίθεται η εν λόγω παροχή και αν σας συμφέρει.

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;